Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Audi je najavio prestanak razvoja motora s unutarnjim izgaranjem. Euro 7 norma im je prezahtjevna

Još jedna velika vijest za jedan od brendova iz VW grupacije

FOTO: Audi Press

Direktor njemačkog Audija Markus Duesmann rekao je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kako je Audi službeno završio s razvojem motora s unutarnjim izgaranjem. “Više nećemo razvijati nove motore s unutarnjim izgaranjem, no postojeće motore ćemo unaprjeđivati kako bi zadovoljili nove norme ispušnih plinova”, rekao je direktor.

Potom se dotaknuo nove Euro 7 norme ispušnih pinova, za koju kaže da je tehnički iznimno zahtjevna za zadovoljiti, no da istovremeno daje malen napredak u očuvanju okoliša. Duesmann kaže kako ta norma jednostavno postavlja goleme restrikcije na motore. Direktor za FAZ ipak nije podijelio kada će biti proizveden zadnji Audi s motorom na unutarnje izgaranje.

Planiraju 20 novih električnih automobila do 2025.

Duesmann je pojasnio kako će Audi nastaviti prodavati automobile s klasičnim motorima uglavnom u slabije razvijenim regijama, gdje infrastruktura punionica za električne automobile još nije dovoljno razvijena. Upravo tu odluku navodi kao glavni razlog zašto će Audi i dalje raditi na postojećim motorima, te zašto će, službeno, još godinama prodavati takve automobile i zašto će se Audijevi inženjeri mučiti s dorađivanjem postojećih motora kako bi zadovoljili Euro 7 normu.

Audi je jedan od brendova koji je ozbiljnije krenuo u elektrifikaciju svoje ponude. Njihova e-tron linija sada broji tri modela, dva SUV-a i jedan sedan, e-tron GT, srodan Porscheovom prvom električnom automobilu, Taycanu. Audi je još prošle godine najavio kako u sljedećih pet godina žele predstaviti 20 novih električnih modela, a prestanak razvoja novih klasičnih motora, sigurno je bitan korak u ostvarenju tog cilja.