Biznis & tech

Berlinski startup investitor APX traži nova ulaganja u Hrvatskoj i regiji. Već su uložili u jednu domaću tvrtku

APX je od 2018. godine do sada uložio u više od 100 startupa, a prvi u Hrvatskoj je Zoyya

Nakon što je svoj ured otvorio u Podgorici i najavio rast poslovanja od 25 posto, hrvatska IT kompanija Infinum okrenula se stvaranju novih prilika na domaćem tržištu. Iz kompanije su tako najavili da su u suradnji s Porsche Venturesom u Zagreb doveli berlinski startup investitor APX, koji se specijalizira za ulaganja u raznim fazama razvoja. Želja im je skrenuti pažnju investitora na inovacije koje dolaze iz Hrvatske i regije.

Sjedište im je u Berlinu, a uz podršku tvrtki Axel Springer i Porsche, APX podržava i sklapa partnerstva s najambicioznijim startupima iz Europe i šire u najranijoj (pre-seed) fazi razvoja. APX je time često i prvi ulagač u neki startup. Od 2018. APX je uložio u više od 100 startupa u 20-ak industrija i zemalja, zajedno s više od 100 suinvestitora.

Zagreb je jedno od najuzbudljivijih tehnoloških središta u Europi

Iz APX-a su na jučerašnjem predstavljanju u Zagrebu izjavili kako se “brzo kreću”, te da su već uložili u jednu hrvatsku tvrtku. Riječ je o tvrtki Zoyya, koja je aplikacija za upravljanje radnim vremenom koja ima i sustav online naručivanja, primjerice za frizerske i beauty salone. “Naš fokus u APX-u je ulaganje u najperspektivnije startupe i osnivače u ranoj fazi, bez obzira na to gdje se nalaze. Kao investicijski fond fokusiran na rano ulaganje, u Hrvatskoj smo prepoznali savršen ekosustav kojem želimo pripadati i dalje ulagati u lokalne kompanije”, rekla je Mor Eini, Partnerships & Growth Manager u APX-u.

Stefan Zerweck, COO Porsche Digitala, digitalne podružnice Porschea, rekao je kako je Zagreb jedno od najuzbudljivijih tehnoloških središta u Europi. Inače, Porsche Digital je u rujnu prošle godine s Infinumom ušao u investiciju vrijednu 10 milijuna eura kojom je pokrenuta zajednička kompanija Porsche Digital Croatia.

“Radimo zajedno s izvanrednim kolegama s tehnološke i razvojne scene, a dobrom položaju doprinosi i izvrsna pozicija Infinuma na tržištu i njihove jake mreže. Zajedno nastojimo poboljšati digitalne proizvode u portfelju Porschea i razviti potpuno nova tehnološka rješenja kako bi život korisnika Porschea učinili što ugodnijim – kada su u pitanju digitalna rješenja”, rekao je Stefan Zerweck.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu