Biznis & tech

Bezos NASA-i nudi dvije milijarde dolara za izgradnju komercijalne letjelice za slijetanje na Mjesec

Povratak astronauta na Mjesec smatra se odskočnom daskom za prvu ljudsku misiju na Mars

FOTO: Blue Origin

Osnivač Amazona Jeff Bezos ponovo pokušava sklopiti ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA-om, nakon što je njegova tvrtka Blue Origin izgubila na natječaju za izgradnju prve komercijalne letjelice za slijetanje na Mjesec. U otvorenom pismu direktoru NASA-e Billu Nelsonu, Bezos je ponudio dvije milijarde dolara za pokrivanje troškova NASA-e ove godine i tijekom naredne dvije godine za razvoj i proizvodnju mjesečevog ‘landera’ – ako se njegovoj kompaniji ponovo dopusti nadmetanje s tvrtkom SpaceX Elona Muska.

NASA se za sada nije javno oglasila. NASA je u travnju dodijelila 2,9 milijardi eura Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX te je tima odbila Bezosovu kompaniju Blue Origin. Radi se o ugovoru za razvoj i proizvodnju letjelice za slijetanje astronauta na Mjesec početkom 2024. godine. U svojem pismu, Bezos tvrdi kako dodjeljivanjem ugovora SpaceX-u, NASA odustaje od do sada uspješnog nadmetanja između potencijalnih partnera.

Povratak na Mjesec do 2024. godine

NASA je ranije izabrala SpaceX zbog dokazano uspješnih misija i najpovoljnije ponude. Prema planu, SpaceX-ova cilindrična raketa Starship će ponijeti astronaute NASA-e u prvu misiju na Mjesec od Apolla 17 koji je lansiran 1972. godine. Ugovor sa SpaceX-om je dio NASA-inog programa Artemis. Povratak astronauta na Mjesec do 2024. godine smatra se odskočnom daskom za prvu ljudsku misiju na Mars.

Misija NASA-e uključuje četvero astronauta koji će svemirskom letjelicom Orion američke svemirske agencije biti lansirani u mjesečevu orbitu, a potom će se dvojica astronauta prebaciti na ‘lander’ SpaceX-a na završnom putovanju na Mjesec. Oni će istraživati površinu Mjeseca oko tjedan dana i potom se vratiti na Zemlju. Muskov Starship predstavlja radikalni pristup slijetanju i uključuje inovativne motore na metan.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu