Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Bili smo na Wordcampu, važnoj Wordpress konferenciji na kojoj je nastupio i TMG-ov Marko Banušić

Najveća domaća konferencija za Wordpress privukla preko 300 ljudi

FOTO: Mauricio Gelves/Wordcamp 2017

U Zagrebu je od petka do nedjelje održana najveća domaća konferencija o WordPressu, sustavu na kojem se bazira preko 27% svih stranica na internetu. Radi se o softveru otvorenog koda koji se koristi za objavljivanje blogova ili portala, a na kojem je bazirana i Telegram Media Grupa (TMG je vjerojatno najveći hrvatski izdavač koji svoje portale bazira na WordPressu).

Budući da je WordPress open source platforma, zajednica je ključ njihovog uspjeha koja ih je pogurala do držanja globalno 60 milijuna web stranica. Upravo su i članovi te zajednice u Zagrebu održali svoje radionice, predavanja i demonstracije, na trećem izdanju Wordcampa.

Mauricio Gelves/Wordcamp 2017

Prvi dan konferencije se vrtio oko radionica

Petak, prvi dan konferencije je krenuo s radionicama u Visokom učilištu Algebra. Radionice su bile posve besplatne, a među njima se posebno isticao i popis radionica za djecu, koji su na vježbama sudjelovali s roditeljima. Radionica za djecu ih je uvela u osnove WordPressa, što su mogli pratiti i na hrvatskom ili na engleskom jeziku. Uz WordPress, uvedeni su i u svijet osnova web programiranja, gdje su prolazi kroz primjere koda za HTML5, CSS3, kao i česte pogreške pri programiranju.

Druge radionice su bile za odrasle, a obuhvaćale su također osnove WordPressa, ali i teme poput uređivanja web portala. Iz programerskog dijela, razgovaralo se o vizualizaciji podataka uz Google Data Studio, kao i moderni razvoj web stranica. Treći element radionica se fokusirao na osobni razvoj pojedinca, poput “umjetnosti javnog govora” kao i stilski lijepog pisanja za portale.

Glavni konferencijski dan

U subotu se Wordcamp preselio u prostore Muzeja za suvremenu umjetnost. Subota je ujedno bila i glavni konferencijski dan na kojima su održana predavanja. Pokrivene su bile teme poput izgradnje i prodaje premium WordPress pluginova, te kako WordPress povećava uspješnost startupova.

Među predavačima iz zajednice je bio i naš lead developer Marko Banušić. Markovo predavanje se fokusiralo na vue.js progresivni javascript framework kojim se stvaraju reaktivne frontend aplikacije. Kroz primjere koda i prikaz alata, pokazane su prednosti generiranja elemenata webstranice na računalu korisnika, umjesto sa serverske strane.

Nedjelja je rezervirana za contributor day

Zadnji dan konferencije je standardni element svih WordPress konferencija diljem svijeta. Namijenjen je profesionalcima koji žele doprinjeti WordPressu na višoj razini, tj. uključiti se u razvoj samog sustava. Uključuje razvoj tema, lokalizaciju, organizaciju događaja ali i support preko WordPress foruma.

Ante Šepić iz SRCE je vodio Core tim za pridonošenje razvoju samog WordPressa, dok je lokalizacijski tim za prijed stranice vodio Jurica Zaninović iz E-Labaratorija. Community tim je predovio jedan od pokretača domaće WP zajednice, Emanuel Blagonić, koji se fokusirao na organizaciju sličnih događaja. Zagrebački Wordcamp je jedan od uspješnijih do sada, budući da je privukao 300 sudionika iz čak 17 zemalja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više