Biznis & tech

Bitcoin i dalje pada, predsjednik El Salvadora sjedi na Twitteru i ljudima daje IT savjete

El Salvador je postao prva zemlja u kojoj je bitcoin postao valuta. I onda se sve raspalo

Salvadoran President Nayib Bukele delivers a press conference at a hotel in San Salvador, on February 28, 2021. - Salvadorans went to the polls Sunday to elect new lawmakers and mayors in a vote that could see President Nayib Bukele's backers secure an absolute majority in parliament. (Photo by STANLEY ESTRADA / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednik siromašne srednjoameričke države El Salvador Nayib Bukele u srijedu je proveo dan na Twitteru pružajući tehničku pomoć stanovnicima nakon što je bitcoin postao valuta u toj zemlji, što je prvi put da je neka zemlja to učinila.

Preuzevši jezik IT odjela u tvrtkama diljem svijeta, 40-godišnji predsjednik tražio je korisnike da ponovno pokreću aplikaciju ako im se pojavi poruka „trenutno pod održavanjem”.

Povijesno usvajanje bitcoina kao valute u toj srednjoameričkoj državi popraćeno je tehničkim problemima koje su smanjile vrijednost te kriptovalute u svijetu.

Bitcoin nastavio padati

Bitcoin je u srijedu nastavio padati, nakon što je pao 1,7 posto, pa je po hrvatskom vremenu u 18:30 vrijedio 46.385 dolara.

Bukeleova vlada donijela je zakon pod kojim sve poslovnice u zemlji moraju prihvaćati bitcoin kao valutu. Građani mogu plaćati i američkim dolarom, nacionalnom valutom od 2001. godine, piše Financial Times.

Mladi predsjednik odluku koja je donesena i implementirana u samo 90 dana pravda tvrdnjama da će se time povećati investicije u državu i poboljšati pristup financijskim uslugama.

Zemlja kupila 550 bitcoina

El Salvador je dan ranije kupio 400 bitcoina, a u srijedu njih još 150, pa ih trenutno posjeduje 550, objavio je Bukele. On je u posljednjih 36 sati Twitterom upućivao građane kako da skinu aplikaciju Chivo, nazvanoj po lokalnom slengu za riječ „cool“, koja omogućuje prijenos novca bez provizija, a za koju se vlada nada da će ju preuzeti oni koji nemaju bankovne račune.

Tijekom noći je aplikacija bila odspojena po drugi put kako bi se „poboljšalo korisničko iskustvo i otklonili problemi koje je imala tijekom dana“. „Nadamo se da će sutra biti bolje“, napisao je Bukele.

Njegova vlada planira potrošiti više od 225 milijuna dolara za uvođenje bitcoina, a svaki građanin koji preuzme Chivo dobit će 30 dolara vrijednosti u bitcoinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu