Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Bitcoin dosegnuo novi rekord i probio 62.000 dolara. Samo ove godine vrijednost mu se udvostručila

Špekulira se da bi mu vrijednost mogla i dalje rasti

FOTO: Pixabay

Bitcoin je probio rekord vrijednosti, pa se sada za jedan bitcoin može dobiti 62.575 dolara, piše Reuters. Vrijednost te najpopularnije kriptovalute od početka godine se udvostručila, uslijed sve veće prihvaćenosti bitcoina kao investicije i kao načina plaćanja. Istovremeno, investitori su tražili investicije s visokim prinosima budući da su kamatne stope bile niske. Samo ove godine, bitcoin su počele prihvaćati neke financijske institucije poput banke BNY Mellon i Mastercarda, ali i Tesle, koja je počela prihvaćati direktne uplate bitcoina kao način plaćanja za svoje automobile.

CNN Money piše kako bi cijena bitcoina mogla i dalje rasti, budući da se ovaj tjedan očekuje izlistavanje na burzu mjenjačnice za kriptovalute Coinbase. Izlistavanje bi se trebalo dogoditi u srijedu, što bi prema pisanju CNN-a moglo dovesti do još jednog velikog skoka vrijednosti kriptovaluta općenito. Prema nekim procjenama, barem polovica od 2,1 bilijuna vrijednog tržišta kriptovaluta otpada na bitcoin.

I druge kriptovalute bilježe velik rast

Što se tiče Coinbasea, on prema zadnjim procjenama vrijedi golemih 68 milijardi dolara, što je malo više od tržišne vrijednosti vlasnika njujorške burze Intercontinental Exchange (ICE). “Direktno izlistavanje Coinbasea na burzu golemi je korak za cijelu industriju kriptovaluta. Time će investitori moći imati pristup biznisu kriptovaluta, bez da zaista kupuju ikakve kriptovalute”, rekao je za CNN Carlos Domingo, izvršni direktor tvrtke za digitalno vlasništvo Securitize.

Uz bitcoin, golemi rast zabilježio je i Ethereum, čija se vrijednost utrostručila od početka godine zahvaljujući tome što je primarno sredstvo za kupnju non-fungible tokena, odnosno, NFT-ova. O predviđanjima za rast vrijednosti bitcoina pričali smo i s Nikolom Škorićem, direktorom Electrocoina i vjerojatno jednim od najboljih poznavatelja kriptovaluta u Hrvatskoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više