Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Openspace

Brat i sestra iz Teksasa zarađuju 30.000 dolara mjesečno rudarenjem kriptovaluta. Imaju 14 i 9 godina

Ipak, klinci su imali pomoć oca koji je digao kredit za kupnju novog hardvera

FOTO: Unsplash

Četrnaestogodišnji Ishaan Thakur i njegova devetogodišnja sestra Aanya proveli su ljeto gradeći unosan posao rudarenja kriptovaluta. “Počeli smo s time jer smo htjeli naučiti nešto novo o tehnologiji, a usput i zaraditi”, kaže Ishaan za CNBC. Svakoga mjeseca brat i sestra zarade više od 30.000 dolara rudareći tri digitalne valute, bitcoin, najveću kriptovalutu, ether drugi po veličini i ravencoin koji ulazi u prvih sto.

Naučiti rudariti kriptovalute nije jednostavno. Prilikom rudarenja složeni kompjuteri programirani su za natjecanje u rješavanju teških zagonetki radi potvrđivanja transakcija. “Kriptorudarstvo je kao i rudarstvo zlata i dijamanata”, kaže Ishaan.”Ali umjesto pijuka i lopata koristite računala. Umjesto da nađete komad zlata ili dijamant, naći ćete kriptovalutu”.

Otac im je otvorio firmu

Nakon što je proučio videa na YouTubeu i pretražio internet, Ishaan je u travnju svoj Alienware, popularni kompjuter za igrice pretvorio u platformu za rudarenje ethera, pomoću grafičke kartice koja može izvesti veliki broj izračuna za rudarenje. Rudarenje kriptovalute bitcoin je posebno teško. “Mogli smo cijelo ljeto provesti igrajući igrice, a umjesto toga slobodno vrijeme smo iskoristili za učenje o tehnologiji”, kaže ovaj dječak iz Frisca u Texasu, za mrežu CNBC. Prvog dana zaradili su tri dolara.

Krajem travnja, uz pomoć svog oca, djeca su osnovala tvrtku za rudarenje Flifer Technologies. “Toliko nam se svidjelo da smo počeli dodavati još procesora, a u prvom mjesecu zaradili smo 1000 dolara.” Prihod je nastavio rasti pa su do kraja srpnja mogli priuštiti kupnju opreme, poput grafičkih kartica Antminers i Nvidia RTX 3080 Ti, za početak rudarenja bitcoina i ravencoina. Prilikom odlučivanja o tome što će rudariti izabrali su ravencoin jer je oprema koju su imali bila optimalna za njegovo rudarenje.

Očekivana zarada u rujnu je oko 36.000 dolara

Ishaan očekuje da će u rujnu zaraditi oko 36.000 dolara na temelju opreme koju trenutno naručuje. Iako su Ishaan i Aanya uspjeli, proces nije lak. Osim što je komplicirano, rudarenje nije jeftino jer zahtijeva skupu opremu, puno električne energije i snage kompjutora. Ishaan i Aanya imaju preko 97 procesora koje im je njihov otac, bivši investicijski bankar, pomogao kupiti kreditom. Svjetski nedostatak čipova uvelike otežava pronalazak opreme što je odredilo visoke cijene. Svaka grafička kartica može koštati 2500 do 3000 dolara.

Za rudarenje koriste sto posto obnovljivu energiju, kažu, a račun za struju im je oko 3000 dolara mjesečno. Iz garaže su se preselili u ured jer se kuća previše zagrijavala i buka je bila velika. Sada imaju profesionalni, klimatizirani podatkovni centar u centru Dallasa. Dobit planiraju reinvestirati u poslovanje, a nadaju se da će im platiti i fakultet. Ishaan planira na Sveučilište Pennsylvania, na studij medicine. Aanya također želi studirati medicinu ali u New Yorku. Do toga ima još koja godina. Ishaan je tek krenuo u srednju školu, a njegova sestra je četvrti razred osnovne škole.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više