Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

MEDIJI

Britanski portal objavio veliku priču o Telegramu i pohvalio naša otkrića: 'Zato ih tužbama žele ugasiti'

Tekst o Telegramu izašao je na stručnom portalu Journalism.co.uk, a podijelila ga je i Europska federacija novinara

Britanski stručni portal za medije i novinarstvo Journalism.co.uk objavio je veliku priču o uspjehu Telegrama, u kojoj su istaknuli Telegramovo sustavno otkrivanje korupcije i kvalitetne reportaže. U svojoj analizi, Journalism.co.uk naziva Telegram “vodećim mjestom za istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj”.

Također su spomenuli goleme tužbe i sudska zastraživanja kojima se, kako kažu u članku, “pokušava ugasiti Telegram”, te naš model pretplate, lansiran prošle godine, koji pomaže redakciji u borbi protiv takvih pokušaja. Europska federacija novinara podijelila je ovaj tekst o Telegramu na svojim društvenim mrežama.

Privukli novinare poput Hedla

“Telegram je istraživački medij iz Hrvatske, osnovan 2015. godine”, piše urednica portala Journalism.co.uk, Marcela Kunova. “Svoju su nišu brzo pronašli u istraživanju korupcije i objavljivanju velikih priča, a lani su pitali i čitatelje da pomognu s plaćanjem za sadržaj”.

“Ubrzo nakon lansiranja, publikacija je privukla istaknute istraživačke novinare poput Drage Hedla, poznatog po izvješavanju o ratnim zločinima tijekom rata za neovisnost Hrvatske”, stoji u članku.

Otežan pristup novcu zbog države

Prepričavaju poznatu aferu člana Predsjedništva HDZ-a Franje Lucića, koji je pokušao podmititi Hedla kako bi zaustavio objavu serijala o njegovoj imovini i suspektnom poslovanju. “To je dovelo do nacionalnog skandala”, piše Journalism.co.uk, “te je uspostavilo Telegram kao vodeći izvor za istraživačko novinarstvo”.

Dalje, stoji u članku, “hrvatskom ekonomijom dominiraju državne kompanije, pa je Telegramov pristup oglašivačima na početku bio otežan. Prije osam mjeseci su lansirali model pretplate, inspirirani primjerima medija kao što su slovački Dennik N i južnoafrički Daily Maverick“, pišu.

Hrvati spremni podržati novinarstvo

“Od lansiranja pretplate, Telegram je ustanovio kako velike priče o korupciji donose najviše novih pretplatnika. Javnost je spremna podržati takvo novinarstvo”, zaključuje Journalism.co.uk te upozorava da je otkrivanje afera dovelo do brojnih tužbi protiv Telegrama i drugih hrvatskih medija.

Citiraju podatke Hrvatskog novinarskog društva, po kojima je lani podignuto preko 900 tužbi protiv hrvatskih izdavača i novinara. Osim pretplate, članak spominje Telegramov uspješan eksperiment s izdavanjem knjige, te budućim planovima za dokumentarne video formate.


Podržite Telegram i pretplatite se ovdje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više