Biznis & tech

Burze se ne nose dobro s epidemijom; padaju peti dan zaredom. Očekuje se najveći tjedni gubitak od krize 2008.

Dow Jones je imao najveći bodovni pad u povijesti

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 27, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks opened sharply lower Thursday, joining a sell-off in most global bourses on fears the coronavirus will grow into a significant international health crisis.
About five minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was down 1.8 percent, or about 480 points. The blue-chip index has fallen the last five days. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine. Razlog je strah od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 2,7 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Šangaju skliznule između 2,4 i 3,5 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu šesti dan zaredom, i to za više od 4 posto. Nakon pada u posljednjih šest dana, S&P 500 indeks sada je oko 12 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače, pri čemu su dionice iz sastava tog indeksa na tržišnoj vrijednosti izgubile nekoliko tisuća milijardi dolara. Nikada u povijesti S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije, koje se definira padom za 10 posto ispod prethodne rekordne razine.

Dow Jones je imao najveći bodovni pad u povijesti

Dow Jones indeks zabilježio je, pak, jučer najveći bodovni pad u povijesti i već drugi pad veći od 1.000 bodova u ovom tjednu. Osim toga, svi indeksi na Wall Streetu na putu su najvećeg tjednog gubitka od financijske krize 2008. godine, što ukazuje na razmjere rasprodaje na najvećoj svjetskoj burzi.

I ostalim najvećim svjetskim burzama prijeti najveći tjedni pad od financijske krize. Od početka tjedna MSCI indeks svih svjetskih burzi potonuo je 9,3 posto, a takav pad nije zabilježen od studenoga 2008. godine.

Nadu u oporavak pokolebale nove vijesti

Nada ulagača da će epidemija koronavirusa, koja je krenula iz Kine, završiti za koji mjesec, a da će se gospodarska aktivnost brzo normalizirati uzdrmana je nakon vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji… Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe.

Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo. “Ne trebamo čekati makroekonomske pokazatelje da bismo vidjeli koliko je snažno gospodarstvo pogođeno. Već sada možemo reći da je prodaja zrakoplovnih kompanija i hotela pala za otprilike polovicu. Mislim da postaje jasno da će utjecaj koronavirusa biti veći od američko-kineskog trgovinskog rata”, kaže Tomoaki Shishido, ekonomist u tvrtki Nomura Securitie.

Smanjuju se procjene rasta gospodarstava

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava. Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje. Nakon Applea i HP-a, na to su jučer upozorili Microsoft i PayPal.

“Koronavirus sada izgleda kao pandemija. Tržišta se mogu nositi i s velikim rizicima sve dok vidimo svjetlo na kraju tunela. No, trenutno nitko ne može reći koliko će dugo to trajati i koliko će ozbiljno biti”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Zbog toga ulagači svoj kapital preusmjeravaju iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, u sigurnije, kao što su državne obveznice. Japanski Nikkei indeks pod pritiskom je i zbog zabrinutosti da bi zbog epidemije mogle biti otkazane Olimpijske igre u Tokiju u srpnju.

Dolar je oslabio, potonula cijena nafte

A na valutnim se tržištima špekulira da bi zbog koronakrize američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope, pa je dolar posljednjih dana pod pritiskom. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,98 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 110,25 na 109 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0990 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara. Cijene su nafte, pak, pred najvećim tjednim gubitkom u više od četiri godine. Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula 2,8 posto, na 45,76 dolara, pa je na putu tjednog gubitka od 14 posto. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 2,7 posto, na 50,35 dolara, pa mu je cijena skliznula na najnižu razinu u 14 mjeseci.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu