Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Carina u Hong Kongu otkrila je lanac krijumčara. Švercali su grafičke kartice

Priča iz Hong Konga poprilično dobro ocrtava situaciju s nestašicom čipova u svijetu

FOTO: Screenshot/Youtube

Čini se da su grafičke kartice postale popularna “roba” među krijumčarima u Kini. Kineski TVB News objavio je prilog o tome kako su hongkonški carinici otkrili lanac krijumčara koji je između ostalog prevozio i 300 CMP 30HX grafičkih kartica.

Priča koju su prenijeli kineski mediji pomalo nalikuje na epizodu Netflixovih Narcosa. Kineske vlasti zamijetile su sumnjivi ribarski brod usidren nedaleko od hongkonške međunarodne zračne luke. Krijumčari su oko dva sata ujutro s ribarskog broda utovarivali kutije na gliser, a kada su ih carinici primijetili, krijumčari su brzo skočili u gliser i počeli glisirati velikom brzinom prema kopnu. Nastala je potjera brodovima, a gliser krijumčara bio je ipak prebrz za carinike. Uspjeli su pobjeći. Vlasnik ribarskog broda bio je sporiji, pa ipak nije pobjegao.

Riječ je o karticama za rudarenje kriptovaluta

Među tipičnim stvarima za krijumčare, poput egzotične hrane kao što su peraje morskog psa i tehnoloških uređaja poput mobitela, nalazilo se na iznenađenje carinika i 300 grafičkih kartica. Prema navodima policije, tih 300 kartica vrijedi oko dva milijuna hongkonških dolara, odnosno oko 250 tisuća američkih dolara, piše Toms Hardware.

Grafičkim karticama nedostaje bilo kakav brending ili naljepnice po kojima bi moglo zaključiti otkuda potječu. Budući da karticama nedostaju bilo kakvi priključci za monitore, carinici su zaključili kako je riječ o grafičkim karticama namijenjenim za rudarenje kriptovaluta, najvjerojatnije o Nvidijinim CMP 30HX. Cijena za te grafičke kartice službeno i nije poznata, no cijene na crnom tržištu redovno premašuju i 700 dolara po kartici.

Ono što je pak zanimljivo je to što te kartice i nisu toliko efikasne u rudarenju kao neki drugi modeli. Nvidia CMP 30HX ima jednake performanse u rudarenju kao i njihova GTX1660 Super, koja ima vrijednost od 230 dolara. No, globalna nestašica čipova koja je utjecala kompanije poput Samsunga i niz drugih tehnoloških kompanija, očito utječe i na crno tržište, pa se očito isplati švercati i grafičke kartice, koje postižu višestruko veću cijenu od tržišne.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više