Biznis & tech

Svi nestrpljivo čekaju što će danas stručnjaci objaviti o posljednjoj nepotvrđenoj Einsteinovoj teoriji

Znanstvenici Caltecha i MIT-a iznijet će vijesti o gravitacijskim valovima

FOTO: NASA

Američki znanstvenici uzbudili su svijet fizike zakazavši tiskovnu konferenciju u četvrtak na kojoj će iznijeti nove vijesti o gravitacijskim valovima, posljednjoj nepotvrđenoj teoriji Alberta Einsteina.

Znanstvenici iz Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) i njihove kolege iz Massachusettsa (MIT) sudjelovat će na tiskovnoj konferenciji popodne u Washingtonu.

Znanstvenici su obećali “statusno izvješće” o naporima da se otkriju gravitacijski valovi, “pukotine u tkivu prostora i vremena” čije je postojanje Einstein predvidio 1916. godine.

Potvrda posljednje Einsteinove teorije

Otkako je konferencija zakazana znanstveni svijet bruji o tome da će biti potvrđeno postojanje tih valova. “Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove terorije i zanimanje je veliko, znanstvenici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi”, kaže se u najavi tiskovne konferencije.

Po Einsteinovoj tvrdnji koja se temelji na njegovoj teoriji relativiteta, gravitacijski valovi kreću se brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru. Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove koji su jači što je masa tijela veća i što se brže kreće.

3.000 kilometara udaljeni detektori

Pokažu li se glasine točnima, istraživači Laserskog opservatorija za gravitacijske valove (LIGO), otkrili su gravitacijske valove. Sastavljen od uparenih detektora udaljenih 3.000 kilometara u SAD-u, LIGO koristi laserske detektore kako bi otkrio sitne promjene u prostor-vremenskom kontinuumu čije nastajanje mogu prouzročiti gravitacijski valovi u prolaz. Prema nepotvrđenim informacijama New Scientista, istraživači su možda otkrili čak tri takve pojave.

Einstenova teorija relativiteta temelj je razumijevanja gravitacije i jedan od stupova moderne fizike. Međutim, ta teorija ne može u potpunosti objasniti pravila svemira zato što se ne slaže s drugom velikom teorijom, teorijom kvantne mehanike. Proučavanjem gravitacijskih valova, posljednje nepotvrđene Einstenove teorije, znanstvenici možda otkriju način kako proširiti njegovo shvaćanje svemira.

Početak nove ere astronomije

Osim provjere Einsteinove teorije, prvo potvrđeno postojanje gravitacijskih valova obilježit će početak nove ere u astronomiji. Kao što se sada koriste brojne duljine elektromagnetskog zračenja poput vidljivog spekstra svjetlosti, infracrvene svjetlosti i rentgenskih zraka, gravitacijski valovi dat će potpuno novi uvid u naš svemir. Pretpostavlja se da će gravitacijski valovi pomoći u proučavanju crnih rupa i neutronskih zvijezda.

2014. godine istraživači koji su radili na teleskopu BICEP2 izjavili su da su otkrili tragove prastarih gravitacijskih valova, poremećaja što nisu nastali modernim sudaranjem crnih rupa već su rezultat samog nastanka svemira. Nakon što je otkriveno da nisu vodili računa o svim parametrima istraživanja, morali su povući svoje tvrdnje.

Analitičari se nadaju da si istraživači LIGO-a vodili računa o svim mogućim parametrima kako bi izbjegli slične pogreške.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu