Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Cijene nafte zasad stabilne na 84 dolara, ali očekuju se potresi zbog novih sankcija Rusiji

Skupina G7 i njezini saveznici ograničili su početkom prosinca cijene ruske nafte na 60 dolara

FOTO: AFP

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara, poduprte učestalim naznakama normalizacije potražnje u Kini nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila vša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 78,83 dolara. Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na učestale naznake jačanja potražnje u Kini nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja.

Ohrabrila ih je pojačana kupovina nafte i oporavak cestovnog prometa. Analitičari ANZ-a ističu skok indeksa gustoće prometa u 15 kineskih gradova za 31 posto u odnosu na tjedan ranije.

Snkcije Rusiji mogle bi ponovno destabilizirati tržište

Ponuda bi se pak mogla smanjiti zbog najavljenih novih sankcija Zapada na rusku naftu. Skupina G7 i njezini saveznici ograničili su početkom prosinca cijene ruske nafte na 60 dolara, a EU je istog dana uveo embargo ruske barele koji se dopremaju brodovima. Početkom veljače Unija planira proširiti zabranu uvoza i na ruske naftne derivate.

Rusija je pak odgovorila petomjesečnom zabranom prodaje nafte zemljama koje su ograničile njezinu cijenu. “Trgovci računaju na rast cijena s obzirom na očekivano dodatno smanjenje opskrbe iz Rusije i na normalizaciju kineske potražnje za gorivom”, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar nakon popuštanja inflacije u SAD-u u prosincu, koje je potaknulo nadu da će američka središnja banka ublažiti tempo podizanja kamatnih stopa. Slabiji dolar ide na ruku potražnji budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 2,60 dolara, na 80,73 dolara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više