Čini se da će Apple objaviti još jedan monstruozan poslovni izvještaj, evo što treba gledati u rezultatima

Kako su objavili, samo u božićnoj sezoni ostvareno je 18 milijardi $ profita

ZADNJA IZMJENA: tra 27, 2015
Foto: AFP

Apple će večeras na zatvaranju trgovanja na burzama objaviti poslovne rezultate za prvo tromjesečje ove godine. Rezultati su bitni jer je kompanija nakon 5 godina lansirala potpuno novu kategoriju proizvoda Apple Watch, a lani je probila granicu od 700 milijardi dolara tržišne vrijednosti koju nikad nije probila nijedna tehnološka kompanija i taj je rekord u međuvremenu popravila.

Apple usto sjedi na gotovo 180 milijardi dolara gotovine pa dioničari žele znati kad će i koliko dividende dobiti. Svi čekaju da vide nastavlja li se i dalje lanjski uspjeh prodaje iPhonea6 i 6 Plus.
Prema procjenama analitičara, bit će ovo još jedan Appleov monstruozan poslovni izvještaj. Prema podacima koje je složio Bloomberg, Apple će objaviti 56 milijardi dolara prihoda što znači rast od 23 posto, ponajviše zbog dobre prodaje iPhonea.

To je još zanimljivije kad se sjetimo da je prije samo godinu dana rast prodaje iPhonea bio pao ispod 10 posto i pričalo se da je proizvod dao svoje te da ga Apple može spasiti samo nižim cijenama.

Napravili su suprotno, lansirali su još skuplji i veći iPhone6. U siječnju su Wall Street ostavili bez teksta kad su objavili da su prodali 74,5 milijuna komada i napravili profit od 18 mlijardi dolara samo u sezoni božićnog shoppinga a uslijedio je Apple Pay, Apple Watch i novi MacBook. Evo na što treba paziti u današnjem izvještaju.

Zarada po dionici trebala bi bitno rasti

Analitičari gotovo jednoglasno najavljuju 2,16 dolara zaarde po dionici. Lani je bila 1,66 dolara. Apple u lipnju 2014. podijelio dionice u odnosu 7 prema 1 kako bi omogućio većem broju ljudi da ih kupuju. Kompanija nije objavila prognoze zarade za ovaj kvartal već je u siječnju najavila da će bruto profitna marža biti 38,5 do 39,5 posto.

Nasdaq bi mogao oboriti povijesni rekord

Prognoze Appleovih prihoda vrte se oko 56,1 milijarde dolara. Prije godinu dana Apple je prijavio 45,6 milijarde dolara prihoda, a u siječnju je najavio 52 do 55 milijardi dolara prihoda.

Nasdaq je u petak zatvorio trgovanje s 5119,828, bodova, najvišim rezultatom u zadnjih 15 godina, točnije od povijesnog rekorda od 5132,52 u ožujku 2000. Opasno su blizu.

Razlog su sjajni poslovni rezultati tehnoloških kompanija a uoči objave Appleova izvještaja dionice kompanije na početku trgovanja skočile su 1,68 posto na 132,48 dolara. Potvrde li se prognoze od rastu prihoda većem od 20 posto, neki analitičari misle da bi Nasdaq mogao oboriti povijesni rekord jer se na njemu ne događa balon već uobičajeno agresivno trgovanje.

iPhone je i dalje presudan za rast profita

Iako ovu godinu obilježavaju tri potpuno nova proizvoda Apple Watch, Apple Pay i Appleov televizijski servis, iPhone je i dalje kralj svih poslovnih kalkulacija. U zadnjem tromjesečju 2014. nakon lansiranja iPhonea 6 i 6Plus prodali su nevjerojatnih 74,5 milijuna komada, bio je to jedan od najprofitabilnijih kvartala neke kompanije u povijesti američkih burzi.

iPhone će sad pokazati koliko je Apple pogodio inzistiranjem na velikim ekranima, procjenjuje se da su u prvom tromjesečju ove godine prodali 56,8 milijuna iPhonea, 30 posto više nego godinu prije.

Apple će najaviti isplatu većih dividendi

Apple dioničarima nije isplaćivao dividende sve do 2012. Uz adnje trig odine platio je 103 milijarde kroz otkup dionica i dividende, a plan je da do kraja ove gdoine ulagačima vrate 130 milijardi dolara. Danas bi trebali objaviti najnoviju verziju tog plana, očekuje se da će povećati planirani povrat ali i rok za isplatu. Prije gdoinu dana povećali su plan za 30 posto. Trenutno sjede na 178 milijardi dolara casha.

Možda će se vidjeti kako ide Apple Watch

Ovoga vikenda kupcima su počeli isporučivati Apple Watch, prvi novi Appleov proizvod u zadnjih 5 godina. Prednarudžbe su skupljali dva tjedna, uveli su novi način prodaje fokusiran na internet, kako bi se izbjegle gužve u trgovinama.

Novi stil prodaje baš nije uspio, kupci na internetu javljaju da isporuke kasne, da je isporučeno svega 20 posto kupljenih pametnih satova, a direktorica prodaje Angela Ahrendts tvrdi da se Apple Watch neće moći normalno kupiti u trgovinama ni u lipnju. Apple je najavio da u ovom izvještaju još neće biti podataka o prodaji, boje se da bi tako konkurenciji dali dragocjene informacije o novoj kategoriji proizvoda.

Sanja Simić
Telegram autor
895 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program