Čuveni američki ekonomist kaže da Hrvatska treba pričekati s eurom (jer će se EU ionako možda raspasti)

James K. Galbraith ovih dana boravi kod nas i drži predavanja

ZADNJA IZMJENA: svi. 15, 2017
Foto: Profimedia, TASS

U Hrvatskoj trenutačno boravi James K. Galbraith, jedan od poznatijih američkih ekonomista. Danas je objašnjavao kako Europskoj uniji, a time i eurozoni, u slučaju neprovođenja korjenitih reformi prijeti raspad, pri čemu smatra kako Hrvatska uvođenje eura treba odložiti do onog trenutka dok se te promjene i ne dogode.

“Europska monetarna unija ima nesreću da je nastala u vrijeme kada su dominirale veoma loše ekonomske ideje, uključujući i one koje su se ticale strukture i svrhe Europske središnje banke (ECB), kao i ideja o fiskalnim pravilima koju treba primijeniti na sve zemlje članice. Rezultat toga je katastrofa u Grčkoj, depresija u Italiji, konstantni problemi u Portugalu i Španjolskoj.

Drugim riječima, sve zemlje u Europi koje nisu zemlje kreditora pate od kroničnih problema koji su rezultat loše dizajnirane i loše upravljane ekonomske strukture”, istaknuo je Galbraith u izjavi za Hinu poslije predavanja “Globalizacija, financijalizacija i nejednakost”, održanog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

‘Macron je odgodio raspad za nekoliko godina’

Kako naglašava, za očuvanje Europske unije i eurozone potrebne su reforme, pri čemu je najvažnija promjena ideje, kao i promjena prema onim politikama koje ‘aktivno podupiru stabilizaciju i razvoj svih europskih regija’.

“Konačno, nužna je promjena institucionalne strukture, da odgovarajuće i funkcionalne politike postanu dio europskih pravila, umjesto onih koje se temelje na ideološkim dogmama ili su zapravo dizajnirane da služe interesima jednog dijela Europe, odnosno kreditorima, a na štetu dužnika.

Stoga, to se mora učiniti ako želimo ekonomsku uniju koja će putem reformi nastaviti funkcionirati na stabilan način, umjesto da se nađe pred rizikom raspada”, kaže Galbraith. Smatra da bi se u slučaju pobjede Marine Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj EU odmah našla pred rizikom raspada, dok izbor Emmanuela Macrona taj scenarij odgađa za nekoliko godina u kojima se EU ima priliku reformirati.