Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Daimler mora platiti 870 milijuna eura jer su varali na testovima emisije ispušnih plinova

Softver za varanje imalo je barem 700.000 Mercedesovih automobila

10.09.2019, Exhibition Center, Frankfurt, IAA 2019, pic shows: 
Mercedes press conference in the Festhalle, Ola Kallenius (CEO of Daimler AG)//BRATICHASAN_Choix.256/1909101735/Credit:Hasan Bratic/SIPA/1909101737, Image: 470162114, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sipa Press, Hasan Bratic
FOTO: Profimedia, Sipa Press, Hasan Bratic

Njemački proizvođač automobila Daimler mora platiti kaznu od 870 milijuna eura zbog kršenja propisa o emisijama štetnih plinova iz dizelskih vozila, objavili su njemački tužitelji. Tužitelji i regulatori diljem svijeta pokrenuli su niz istraga protiv proizvođača automobila od 2015. godine kada je Volkswagen priznao da je u dizelske automobile ugradio softver koji omogućuje krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova. Rezultati su pokazali da su i druge kompanije posezale za takvim metodama.

U svibnju 2017. godine njemački tužitelji pretražili su Daimlerove objekte u sklopu istrage o mogućoj prijevari u vidu manipulacije podacima o ispušnim plinovima kod dizelskih automobila. U utorak su iz njemačkog ureda državnog tužitelja priopćili da je Daimler od 2008. godine bio nemaran u obavljanju dužnosti nadzora, zbog čega su pojedina dizelska vozila dobila ekološki certifikat unatoč nedozvoljeno visokoj razini štetnih plinova.

Daimler je pod povećalom od 2016. godine

Izrečena novčana kazna od 870 milijuna eura raspršila je dobar dio pravne neizvjesnosti za tvrtku iz Stuttgarta, iz koje su poručili da se ne namjeravaju žaliti na presudu. Istaknuli su također da neće mijenjati procjene ovogodišnje dobiti. U lipnju su snizili procjene dobiti u 2019. zbog očekivanog višeg iznosa rezervacija za probleme vezane za dizelska vozila. Procjene rezervacija podignute su za više stotina milijuna eura.

Daimler je pod regulatornim povećalom i u SAD-u. U veljači 2016. godine američka Agencija za zaštitu okoliša zatražila je od njemačke autokompanije pojašnjenje o emisiji štetnih plinova iz pojedinih modela dizelskih automobila.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više