Desna ruka Martine Dalić u Podravci priznaje: 'Istina je, u našoj Vegeti uopće nema domaćeg povrća'

Gospodin Ostojić opravdavao je odluku o zatvaranju čuvene tvornice za preradu rajčice

07.11.2022., Koprivnica  - Tvrtka Podravka u procesu je velikih investicija, a produkt je i modernizirani pogon Tvornica juha i Vegete. Martina Dalic, predsjednica Uprave Podravke
  Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Ivan Ostojić, član Uprave Podravke, kazao je u velikom intervjuu za Agroklub da se sušeno povrće za Vegetu u cijelosti uvozi jer, kako tvrdi, Hrvatska nema kapacitete proizvodnje. Naime, čitatelj Agrokluba postavio je pitanje zašto je Podravka otkazala ugovore hrvatskim proizvođačima te počela uvoziti sve za Vegetu iz Srbije.

Ostojić je negirao da se sušeno povrće za Podravkin čuveni proizvod uvozi iz Srbije, no priznao je da do ključnih sastojaka dolaze uvozom iz drugih zemalja. “Mi bismo u Hrvatskoj kupili apsolutno sve što je moguće, ako to u našoj zemlji postoji, odnosno da se proizvodi.

Ključni sastojak Vegete je sušeno povrće. U Hrvatskoj u ovom trenutku, barem koliko mi znamo, nema proizvođača sušenog povrća koji je u stanju proizvesti količine koje su nama potrebne. Dok se ta situacija ne promijeni, mi smo nažalost prisiljeni uvoziti sušeno povrće”, kazao je.

‘Bit ćemo za suradnju’

U razgovoru je ustvrdio i da Podravka ne razmatra investirati u gradnju sušare za povrće, jer investicijski potencijal vide u nekim drugim elementima. “Ako se netko drugi ohrabri ili odluči ući u investiciju sušare za povrće, Podravka će sigurno biti zainteresirana za suradnju”, dodao je.

Na pitanje zašto pod imenom Podravka koriste većinom uvoznu sirovinu, Ostojić je odgovorio da je ambicija tvrtke “kupiti sve što se proizvede u Hrvatskoj”. “Mi možemo po nekim poslovnim standardima koje Podravka podrazumijeva integrirati u naše proizvode.

To vrlo dedicirano radimo i jako smo fokusirani na to da što više voća i povrća kupimo iz domaće proizvodnje. Jedan dio, iz razloga koje sam ranije spomenuo, jednostavno ne možemo”, kazao je.

Zatvaranje slavne tvornice

Ostojić je u intervjuu za Agroklub potvrdio da je tvrtka definitivno zatvorila tvornicu za preradu rajčice u Umagu jer, kako tvrdi, “nije imala dovoljnu razinu kapaciteta koja nam je bila potrebna za vlastitu proizvodnju”. Ustvrdio je da je cilj Podravke da se kompletna proizvodnja rajčice proizvede u Hrvatskoj.

“To je naš ultimativni cilj – ne želimo uvoziti koncentrat rajčice, nego ga isključivo proizvoditi u Hrvatskoj”, dodao je. Čelnik uprave tumačio je da je tvornica u Umagu bila na lokaciji “koja nije bila povoljna da se može u budućnosti razvijati”. Kao što je poznato, ta tvornica je ondje egzistirala desetljećima, a nakon naredbe predsjednice Uprave Martine Dalić da se definitivno zatvori uslijedile su i dosta ogorčene reakcije istarskih uzgajivača.

“Donijeli smo poslovnu odluku da tvornicu preselimo u okolicu Varaždina gdje je naš centar za preradu voća i povrća, u Kalniku”, kazao je te objasnio da će rajčica u stopostotnim količinama biti proizvedena u Hrvatskoj i neće biti potreban uvoz.