Biznis & tech

Dok ste vi spavali, Buffett i Draghi napravili su poteze karijere, a grčki su pregovori (navodno) napredovali

Tesla i 'Fantastična četvorka' su, pak, imali vikend iz noćne more

(FILES) Billionaire Warren Buffett, CEO and chairman of investment company Berkshire Hathaway, speaks in this June 5, 2012 file photo in Washington, DC. Heinz and Kraft will merge to become North America’s third largest food and beverage company, the two US food giants said in a joint statement on March 25, 2015. Heinz’s controlling shareholders, […]
FOTO: NICHOLAS KAMM/AFP

Intenzivni pregovori Grčke, Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke nastavili su se u nedjelju i čini se da je vikend bio uspješan. Grčki ministar financija Euklid Cakalotos i ministar ekonomije George Stathakis s kreditorima su, prema pisanju Wall Street Journala, sinoć dogovorili rpijedlog memaranduma kojim bi se trebalo riješiti pitanje 86 milijardi eura pomoći Grčkoj, po mogućnosti do 20. kolovoza kad Grčka Europskoj središnjoj banci na temelju obveznica mora isplatiti 3,2 milijarde eura.

Svi žele izbjeći blokadu u kojoj je Grčka provela zadnjih mjesec dana nakon propasti zadnje runde pregovora. Veliki su prijepori još uvijek oko strukture i ciljeva grčkog proračuna i prodaje 50 milijardi vrijedne državne imovine. Treće komplicirano pitanje je model oporavka grčkog financijskog sustava nakon što su banke mjesec dana bile zatvorene. Kako većina dužnika u Grčkoj više ne može plaćati kredite, očekuje se da će samo za prvu pomoć grčkim bankama trebati 25 milijardi dolara kapitala.

Najveća akvizicija u povijesti Berkshire Hathawaya

Konglomerat Warrena Buffeta Berkshire Hathaway Inc. blizu je zaključenja ugovora o kupnji industrijske korporacije Precision Castparts za više od 30 milijardi dolara, što bi prema tvrdnjama Wall Street Journala trebao biti najveći Buffetov posao u karijeri. Berkshire je jedan od najvećih dioničara Castpartsa sa 3 posto udjela.

Izračunali su to na temelju tipične premije u takvim transakcijama i tržišnoj vrijednosti Castpartsa od 26,7 milijardi dolara u petak nakon zaključenja trgovanja na burzi. Također, ovo je preuzimanje nastavak trenda velikih spajanja koja su obilježila gotovo sve sektore američkog tržišta ove godine. Očekuje se da će obje kompanije potvrditi preuzimanje idućeg tjedna. Precision Casparts osnovan je 1949. i proizvodi komponente poput turbina avionskih motora za Airbus i Boeing, opremu za energetske centrale i za naftnu industriju.

Kina najavljuje velika spajanja državnih tvrtki

Uz tračak optimizma ili realnosti, ulagači u kineske burzovne indekse zadnja dva dana bilježe rast cijene tih vrijednosnica, javlja Bloomberg. Razlog su nagađanja da će vlada ubrzati spajanja državnih kompanija koja su nadjačala loše raspoloženje zbog lošiji ekonomskih pokazatelja od očekivanih. Proizvodne cijene u srpnju su pale na najnižu razinu od 2009. a izvoz je ispod najavljenih razina.

Indeks šangajske burze u 10:30 po lokalnom vremenu narastao je 1.8 posto na 3,812.02 kad je objavljeno da vlada razmišlja o spajanju China Shipping Grupe and Cosco Grupe, dviju najvećih kineskih transportnih kompanija. Hang Seng indeks kineskih kompanija u Hong Kongu pao je 0,7 posto, CSI 300 Indeks narastao je 2 posto. Strani ulagači više gledaju ekonomske podatke i fundamente, a domaći su više pod utjecajem vladinih politika.

Sve četiri glavne ekonomije eurozone rastu

Mario Draghi imao je najbolju godinu u karijeri, piše Bloomberg. Prvi put otkad je na čelu Europske središnje banke (ECB), četiri najveće ekonomije eurozone bilježe ekonomski rast. Slabiji euro i jeftina nafta pokrenuli su potrošnju, smanjeni su strahovi od deflacije, veliki program otkupa dugova ušao je u novu godinu i obećava da će se rast nastaviti.

Izvještaj ECB koji se očekuje u petak, pokazat će koliko su rasla gospodarstva Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske. Kad su sve te zemlje 2012. bile u teškoj krizi, Draghi je najavio da će “napraviti što god bude trebalo” da održi eurozonu. Rast BDP-a u eurozoni u drugom je kvartalu bio 0,4 posto veći od rasta u istom razdoblju 2014. prema istraživanju Bloomberga. Španjolska nakon pomoći EU i ECB i mjera štednje raste najjače.

Fantastična četvorka propala na box officeu

Najavljeni Marvelov hit u produkciji 20th Century Foxa “Fantastična četvorka” podbacio je u prvom vikendu prikazivanja, zaradi je 26,2 milijuna dolara u Americi a stručnjaci su predviđali 40 milijuna. To je ujedno najgori početak prikazivanja filma napravljenog pod Marvelovom franšizom, javlja CNNMoney.

Gori, ali neznatno, bio je samo “Ghost Rider: Spirit Of Vengeance” koji je 2012. u prvom vikendu zaradio 22.1 milijun dolara. Za razliku od Marvelovih brendova Iron Man, Captain America i ostatka Avengersa u vlasnioštvu Disneya, “Fantastičnu četvorku” uništili su i kritičari i publika na društvenim mrežama. Redatelj Josh Trank brani se neobičnim argumentom, da je njegova verzija filma puno bolja od onoga što se prikazuje u kinima.

Tesla gubi 4000$ po svakom prodanom Modelu S

Prema analizi Reutersa, Tesla Motors troši toliko novca, da na svakom Modelu S koji proda gubi 4000 dolara. U zadnjem su kvartalu spržili 359 milijuna dolara na agresivni nastup na tržište luksuznih automobila. U srijedu je Tesla snizio prognoze proizvodnje za ovu i iduću godinu. Osnivač i direktor Elon Musk rekao je da razmišlja o dokapitalizaciji i ne isključuje prodaju udjela.

Ulagači u Teslu imali su stresnih pet godina otkad je kompanija izišla na burzu. Musk si je dao rok do prvog kvartala 2016. Obećao je da će do tada imati dovoljno novca za prijelaz s poslovnog modela koji se temelji na proizvodnji jednog skupog automobila u malim serijama na masovnu proizvodnju više modela i širenje u proizvodnju baterija i akumulatora.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu