Biznis & tech

Dok svi pričaju o uvođenju 5G mreže, evo iz BiH javljaju da su oni polako počeli uvoditi 4G

Novu mrežu će u komercijalne svrhe pustiti početkom svibnja

Mjerenje brzina interneta u BiH Članak se nastavlja ispod oglasa
FOTO: Screenshot - Youtube

Dok cijeli svijet priča o uvođenju 5G mreže, nove generacije internetske mreže koja će biti 20 puta brža od sadašnje 4G, iz Bosne i Hercegovine javljaju da su oni započeli s eksperimentalnim uvođenjem 4G mreže koja je, inače, u Hrvatskoj dostupna sedam godina.

U susjednoj BiH od danas je telekom operaterima odobreno pokretanje 4G mreže, a portali testiraju brzinu interneta koja je za sada dostupna u Sarajevu.

U komercijalnu uporabu kreće početkom svibnja

Prema podacima Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, 4G mreža u Hrvatskoj dostupna korisnicima od ožujka 2012. godine, dakle od prije nešto više od sedam godina. Brzine koje su u Sarajevu uspjeli zabilježiti dostižu 230 Mbps, što je i deset puta više od postojećih 3G mreža. Ipak, radi se o idealnim uvjetima u blizini bazne stanice, dok stvarna brzina 4G, LTE mreže ovisi o udaljenosti od bazne stanice i broju korisnika.

Mreža koja se uvodi u principu je 4G+ koja ostvaruje teoretske brzine do 300 Mbps, dok se u ostalim susjednim državama koristi 4G s brzinama do 150 Mbps. Komercijalna uporaba očekuje se od 8. svibnja. Tri bosanskohercegovačka telekom operatera u ponedjeljak su započela s uvođenjem 4G mobilne mreže, nakon što je predsjedatelj državnog Vijeća ministara Denis Zvizdić u Sarajevu predstavnicima HT Mostara, BH Telekoma i Telekomu Srpske uručio dozvole za rad.

U sljedećoj godini planiraju pokriti 60 posto teritorija BiH

“U sljedećoj godini više od 60 posto teritorija BiH pokrit će 4G mreža, a u sljedećih pet godina 90 posto”, rekao je Zvizdić u izjavi za medije nakon što je zajedno s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predragom Kovačem uručio dozvole za rad nove generacije mobilnih komunikacija.

„Iznimno me veseli što smo, s našim dugogodišnjim pouzdanim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom, nastavili suradnju koja, na najbolji način, može unaprijediti i ubrzati razvoj našeg gospodarstva i povećati brzinu i kvalitetu mobilnog prijenosa podataka naših korisnika. Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i spremna za 5G“, rekao je Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT Eroneta.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu