Doznajemo: Svi članovi radne skupine koji će odlučivati o radu nedjeljom moraju potpisati izjavu o tajnosti

Pitanje je kako će predstavnici, npr. HUP-a, zastupati svoje članove ako ne smiju otkrivati sadržaj sastanaka

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva u utorak je donijelo odluku o osnivanju radne skupine koja će se baviti izmjenama Zakona o trgovini. Glavne izmjene, naravno, odnose se na vrlo kontroverzno pitanje, o kojem se u javnosti raspravlja već godinama – ograničavanje ili zabranu rada nedjeljom.

Ono što je zanimljivo jest da će svi članovi ove radne skupine, na prvoj sjednici morati potpisati da nikome neće odavati što se na sastancima razgovaralo.

Naime, u Odluci o osnivanju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama Zakona o trgovini, između ostalog, navodi se da je svaki član, kao i njegova zamjena obvezan na prvoj sjednici potpisati Izjavu o povjerljivosti.

Apsurdan problem

Među članovima radne skupine nalaze se predstavnici, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija te Ministarstva rada. U radnu skupinu uključen je i Državni inspektorat. No, osim državnih institucija tu su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca kao i više sindikata. To su sve udruženja koja imaju brojno članstvo, pa se postavlja pitanje kako će njihovi predstavnici moći zastupati svoje članstvo, ako nikome ne smiju odavati sadržaj sastanka.

Na primjer, i Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora imaju članove koji su po ovom pitanju na suprotstavljenim stranama, a njihov predstavnik u Radnoj skupini, ako će se držati onoga što je potpisao, ne bi smio o tijeku razgovora komunicirati s onima koji su ga tamo poslali.

Zanimljivo je i da je Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, toliko tajnovito po ovom pitanju, o kojem se javno raspravlja već godinama, kada od članova radne skupine traži potpisivanje izjave o povjerljivosti.

Šturi odgovor Vlade

Upitali smo Ministarstvo gospodarstva koji je sadržaj Izjave o povjerljivosti, odnosno hoće li sudionici tih sastanaka koji predstavljaju članske organizacije moći razgovarati sa svojim članstvom o njihovom sadržaju, no nismo dobili direktan odgovor.

U pisanom odgovoru pojasnili su da je Radna skupina “osnovana s ciljem provedbe analize opcija reguliranja radnog vremena u djelatnosti trgovine te iznalaženja optimalnog normativnog rješenja kako sa stajališta trgovaca, tako i radnika u djelatnosti trgovine i potrošača” te da ju “čine dionici relevantnih tijela državne uprave, gospodarskih i socijalnih partnera, a koji će u okvirima svog djelokruga rada i kompetencija dati doprinos na iznalaženju rješenja vezano za reguliranje rada trgovina nedjeljom.”

Dodali su i da je na svakome od članova Radne skupine da sadržaj o kojem će se razgovarati iznese sukladno komunikaciji i stavovima svojih kolega ili članstva. I poručili da će javnost pravovremeno biti izviještena o usuglašenim prijedlozima nacrta Zakona.

Marko Repecki
Telegram autor
169 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program