Biznis & tech

12 najvažnijih stvari koje smo čuli s Googleove I/O konferencije

Na ovogodišnjoj I/O konferenciji predstavljene su brojne nadogradnje Androida

FOTO: AFP

Google se na svojoj godišnjoj I/O konferenciji za developere uglavnom fokusirao na veliki projekt optimiziranja Androida. Najavljeno je mnoštvo nadogradnji koje bi trebale poboljšati rad Androida, od ubrzavanja rada aplikacija i surfanja internetom, nadogradnji za Android Wear do nove fotoaplikacije koja će besplatno organizirati fotografije i raditi online back up.

Uz to, najavljene su nove opcije u već postojećim aplikacijama. Google Now će pokušati predvidjeti vaše potrebe kad god koristite mobitel, a Chrome i Maps će nuditi više offline mogućnosti kada se nađete na području na kojem je slab signal. Što se hardvera tiče, tu je novi Google Cardboard i VR sustav kamera.

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Novi Android M izgledat će slično svojem prethodniku Lollipopu, ali donosi reorganizaciju sustava koja bi trebala smanjiti potrošnju baterije, nove usluge i promjene u interakciji s aplikacijama.

1. Manje dozvola za aplikacije

Android je korisnike pri instaliranju nove aplikacije oduvijek tražio brojne pristanke za pristup vašim podacima poput lokacije, ali to će se s novim Android M promijeniti. Smanjit će se broj kategorija dozvola i više nećete morati davati dopuštenja obavezno pri instalaciji, već kad je to pojedini developer zamislio. Uz to, moći ćete pogledati kojim stvarima ili aplikacijama pojedina aplikacija pristupa pri radu.

2. Chrome u svim aplikacijama

Developer conference Google I/O  2015

Umjesto dosadašnjeg pokretanja Chromea kad god kliknete na web link u nekoj aplikaciji, Google je najavio Chrome Custom Tabs. Riječ je varijanti Chrome browsera koji će se nalaziti unutar aplikacija i omogućiti brže učitavanje stranica korištenjem prethodno snimljenih elemenata poput osobnih podataka i lozinki. Google je također najavio neke mjere za olakšano povezivanje aplikacija, poput automatskog otvaranja Twittera kad kliknete na Twitter link.

3. Dulji vijek baterije i USB-C

Kako bi poboljšali vijek baterije, Google je uveo novu opciju Doze. Android M će, uz pomoć senzora pokreta, staviti uređaj u hibernaciju ako je neaktivan dulje vrijeme. U Googleu kažu da su odlučili zamijeniti ažurnost aplikacija za dulji vijek baterije. Dok je u hibernaciji, uređaj će dojavljivati važne poruke i imati funkcionalan alarm. U Googleovu testiranju, Nexus 9 s Androidom M je u usporedbi s istim uređajem na Lollipopu u standbyu imao dvostruko dulji vijek baterije. Osim toga, najavljeno je da će Android M imati podršku za USB-C.

4. Google Now on Tap

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Google Now će odsad uz pomoć programa Now on Tap biti ugrađen u sve opcije uređaja. Bez obzira u kojoj se aplikaciji nalazili, držanjem home tipke prikazat će se Now kartice s relevantnim sadržajima. Tako će, primjerice, ako dobijete mail za odlazak u kino, Now kartice automatski prikazati linkove za trailere, ocjene i druge informacije o filmu. U Googleu naglašavaju da ova nadogradnja donosi velika poboljšanja u tome kako Now počinje shvaćati kontekst.

5. Nova Google Photos aplikacija i besplatni online prostor

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Google je predstavio novi Google Photos servis, dostupan na webu te iOS i Android uređajima. Nudit će neograničen prostor za pohranu slika i videa, a korištenje Google Photos servisa bit će besplatno. Podržavati će prenošenje fotografija do veličine 16 MP i videa maksimalne rezolucije 1080p, što se automatski pohranjuje u Google Driveu i sinkronizira tako da će sve uvijek biti dostupno na svim uređajima. Osim pohranjivanja, Google Photos omogućit će i uređivanje sadržaja te njihovu jednostavnu podjelu na društvenim mrežama.

6. Offline Mape i Chrome za zemlje u razvoju

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Google je najavio brojne nadogradnje za bolji rad u dijelovima svijeta koji imaju slabiji signal. Stranica s rezultatima pretrage će se na područjima slabog signala brže učitavati i optimizirati stranice da se prikazuju s manje zahtjevnog slikovnog materijala. Google će omogućiti i skidanje cijelih stranica kako bi se mogle pregledavati offline, a Google Maps će moći koristiti puno više opcija u offline načinu rada.

7. Nadogradnje za Android Wear

SAN FRANCISCO, CA - MAY 28: Google Android Wear smart watches are displayed during the 2015 Google I/O conference on May 28, 2015 in San Francisco, California. The annual Google I/O conference runs through May 29.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Google je dodao nove aplikacije za Android Wear poput olakšanog pozivanja Über vozila te pojasnio kako su poboljšali rad platforme. Zaslon u Android Wearu oduvijek je bio stalno uključen, a odsad će i aplikacije stalno raditi prikazujući informacije u crno-bijelom prikazu s manjom potrošnjom. Primjerice, Google Maps upute prikazivat će se cijelo vrijeme, ali trošiti manje baterije. Najavljen je i novi launcher, koji će aplikacije učitavati brže i lakše, te brojne manje nadogradnje.

8. Upravljanje pametnom kućom

Brillo je operativni sustav temeljen na Androidu, ali smanjen do te mjere da može biti ugrađen u kućanske uređaje, a Weave je sustav koji će omogućiti komunikaciju između pojedinih uređaja. U Googleu se nadaju da će oba zaživjeti u termostatima, alarmima, nadzornim kamerama, klima uređajima i sličnim uređajima. Google će za Weave izdavati certifikate, a za komunikaciju će se koristiti Wi-Fi i Bluetooth.

9. Bliži se Android Pay

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Objavljeno je nešto više informacija o Android Payu, koji je Googleov odgovor na Apple Pay, ali i nova šansa za neuspješnu Google Wallet uslugu. Android Pay će korisnicima omogućiti kupovanje unutar aplikacija ili fizičku kupnju uz pomoć NFC senzora. Radit će na mobitelima koji imaju barem KitKat, a Google obećava da će 700.000 dućana prihvaćati Android Pay plaćanje. Mobiteli koji imaju senzor otiska prsta moći će ga koristiti za potvrdu kupnje.

10. HBO Now dolazi na Android

Iako nije bilo puno govora o Chromecast i Android TV-u, najavljen je dolazak HBO Now usluga za streamanje HBO-ovih serija na Android. Datum izlaska nije najavljen, označit će prekid ekskluzive za Apple.

11. Novi Google Cardboard kompatibilan s iPhoneom

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Kako su se mobiteli povećali otkad je na tržište izašao Google Cardboard, tako su u kompaniji odlučili izdati povećanu verziju koja će podržavati telefone veličine do 6 inča. Nova verzija, koja danas izlazi na tržište, radit će na mobitelima svih proizvođača. Od danas će Cardboard aplikacija biti dostupna i na App Storeu.

12. Platforma za sustav od 16 kamera

Google Hosts Its I/O Developers Conference

Kako bi olakšali snimanje videa koji će se moći pokretati na VR uređajima, Google se udružio s GoPro-om kako bi napravili okruglu platformu za 16 kamera. Platforma Jump za slaganje vlastitog sustava izlazi na tržište ovog ljeta. Snimljeni sadržaj sa 16 kamera Googleov sustav će povezati u VR video.

Nastavite čitati