Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Drugi oštar pad na Wall Streetu u tri dana, očekuje se agresivno povećanje kamatnih stopa

Ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on October 2, 2019 at Wall Street in New York City. - US stocks continued to fall at the markets' open on Wednesday, as disappointing employment data added to the gloom from a dismal manufacturing report on Tuesday.Tuesday's losses wiped out gains won in the third quarter by the benchmark Dow and S&P 500, and the downward slide continued. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ponovno pali, drugi put u tri dana, jer su novi makroekonomski podaci učvrstili očekivanja da će američka središnja banka idućega tjedna ponovno agresivno povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 30.961 bod, dok je S&P 500 pao 1,13 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 11.552 boda. To je drugi put u posljednja tri dana, od kada je objavljen podatak o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u, da su indeksi znatno pali. Posljedica je to nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Povećanje za cijeli postotni bod?

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova. No, pojavile su se i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Jučer objavljeni podaci o potrošnji u maloprodaji i padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima pokazuju da je situacija na tržištu rada dobra, a potrošnja snažna.

To, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama, što bi primoralo Fed na daljnje zaoštravanje monetarne politike. A ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju.

Plitka recesija u SAD-u

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Loše na tržište kapitala utječe i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što su jučer upozorili Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.282 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,55 posto, na 12.956 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 6.157 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više