Biznis & tech

Država profitira i u tragediji. Ako ljudima kod Petrinje želite donirati robu ili usluge naplatit će vam PDV

Novčane donacije su oslobođene PDV-a. No, mnogi u slučaju potresa doniraju robu i usluge. HUP je uputio apel državi

Hrvatska udruga poslodavaca se danas dopisom obratila Vladi s molbom privremenog prestanka obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine.

Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga te poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa.

Na donacije robe i usluga naplaćuje se porez

Donacije novčanih sredstava oslobođene su PDV-a. Ali kada se donira roba ili usluge, što je ovih dana čest slučaj, onda se na takve donacije obračunava PDV-a.

“Apeliramo na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa”, navode iz HUP-a.

Dodaju i da su mnoga poduzeća već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima.. Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd.

Mnogi poduzetnici žele donirati, nije fer da se to oporezuje

“Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV”, izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Iz HUP-a ističu kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. “Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja”, zaključuju iz HUP-a.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu