Ekipa iz Facebooka kaže da jako štite privatnost korisnika WhatsAppa, ali istraživač s Berkleya misli da to baš i nije točno

Tobias Boelter otkrio je rupu u enkripcijskom protokolu

ZADNJA IZMJENA: sij. 13, 2017
Foto: AFP

Iako iz Facebooka, vlasnika WhatsAppa, tvrde kako nitko (pa ni oni) ne može presretati poruke koje se šalju putem aplikacije za dopisivanje, čini se da to i nije u potpunosti točno. Nova istraživanja aplikacije otkrila su da zbog načina na koji WhatsApp implementira svoj enkripcijiski protokol ipak postoji način da Facebook, ali i drugi, presreću i čitaju poruke, piše Guardian.

Privatnost i sigurnost najvažnija su obilježja brenda WhatsAppa, koji je postao najkorišteniji komunikacijski alat za aktiviste, disidente i diplomate. Rupu u enkripcijskom protokolu otkrio je Tobias Boelter, istraživač kriptograf s Berkelya.

Vlade bi mogle dobiti pristup razgovorima

“Da kojim slučajem neka vladina agencija od WhatsAppa zatraži pristup razgovorima korisnika, to bi se lako moglo učiniti”, rekao je Boelter Guardianu. Svoje je otkriće prijavio Facebooku još u travnju 2016. godine. Rečeno mu je da je Facebook svjestan problema, da se radi o ‘očekivanom ponašanju’ softwarea i da se na tom pitanju aktivno ne radi.

Profesorica Kirstie Ball, osnivačica Centra za istraživanje informacija, nadzora i privatnosti, rupu u enkripcijskom sustavu WhatsAppa nazvala je zlatnim rudnikom za tajne službe i ogromnom izdajom povjerenja korisnika. “Radi se o velikoj prijetnji slobodi govora. Korisnici mogu misliti da nemaju što sakriti, ali nikada zapravo ne znate kakve se informacije mogu tražiti, niti koje se poveznice rade”, rekla je Ball.

Zabrinutosti oko privatnosti unutar WhatsAppa u javnosti su se počele pojavljivati otkako je kompaniju 2014. za 22 milijarde dolara kupio Faceboook. Petprošlog ljeta Facebook je promijenio politiku privatnosti na Whatsappu i dopustio spajanje prikupljenih podataka korisnika aplikacije za dopisivanje i društvene mreže u “svrhu oglašavanja i razvoja usluge”.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
683 članka Više o autoru