Site icon Telegram.hr
Biznis & tech

Salvador je kupio prvih 400 bitcoina uoči njegovog uvođenja kao službene valute

Predsjednik kaže da će ih kupiti još znatno više

FOTO: AFP

Salvador je kupio prvih 400 bitcoina, a najavio je da će uskoro kupiti i “znatno više”, kako se država bliži službenom uvođenju bitcoina kao službene valute. “El Salvador je upravo kupio svojih prvih 200 bitcoina. Naši brokeri pokušavaju kupiti što više uoči deadlinea”, napisao je na Twitteru predsjednik Nayib Bukele, pa par sati kasnije izvijestio kako su kupili još 200 bitcoina.

Kupnja bitcoina dogodila se tijekom ponedjeljka, dan prije službenog uvođenja bitcoina kao valute. Prema tadašnjoj vrijednosti bitcoina, kupnja je iznosila oko 20 milijuna dolara. Ta kupnja je prvi korak ambicioznog El Salvadorskog plana oko uvođenja bitcoina kao legalne valute u državi. Takav potez privlači mnogo pažnje, od kriptovalutnih entuzijasta i zagovaratelja, pa sve do stručnjaka za monetarnu politiku. Ono što je sigurno je da će takva odluka promijeniti život stanovnika te države.

Zakon usvojen u lipnju

U lipnju, El Salvador je usvojio novi zakon kojim je postao prva država koja je prihvatila bitcoin kao legalan način plaćanja uz američki dolar. Nakon usvajanja tog zakona, sva mjesta koja prihvaćaju dolare kao način plaćanja morala su uvesti i bitcoin, a stanovnici El Salvadora tu kriptovalutu mogu koristiti i za plaćanje poreza.

No uvođenje bitcoina i nije bilo tako glatko. Stanovnici su se žalili kako je komunikacija sa strane države bila manjkava, pa ustvari niti ne znaju što će im uvođenje bitcoina donijeti. Globalne banke i rating kompanije su skeptične oko tog poteza, a tvrde kako bi uvođenje bitcoina moglo unazaditi pregovore s MMF-om oko davanja kredita. S druge strane, stručnjaci smatraju kako bi taj potez mogao naštetiti lokalnim osiguranjima, a mogao bi i ugroziti cijelu bitcoin mrežu.

Stanovnici i nisu oduševljeni potezom

Prošlog mjeseca izbili su prosvjedi u glavnom gradu San Salvadoru, budući da se ljudi pribojavaju kako će im biti ugrožene mirovine, te da će se povećati pranje novca u toj zemlji u kojoj je korupcija ionako već golemi problem. Prema istraživanju Reutersa, 75 posto stanovnika i nije baš oduševljeno niti sigurno da je uvođenje bitcoina kao legalne valute dobar potez.

Unatoč kritika, predsjednik Bukele je i dalje uvjeren kako je uvođenje bitcoina dobar potez. Prošlog mjeseca je na Twitteru pisao kako su članovi opozicije “lažljivci koji će biti otkriveni kada zakon stupi na snagu”. Onima koji su zabrinuti oko svojih mirovina, predsjednik je poručio kako će i dalje moći normalno koristiti dolare, kao i do sada, budući da korištenje bitcoina kao valute nije obvezno.

Stvara se državni kriptonovčanik

No, kako će uopće funkcionirati korištenje bitcoina kao načina plaćanja u El Salvadoru? Vlada će stanovnicima otvoriti Chivo, bitcoin wallet, odnosno, digitalni novčanik u koji se mogu pohraniti kriptovalute. Stanovnicima koji su se predbilježili za otvaranje Chiva sa svojim osobnim identifikacijskim brojem, El Salvador će dati bitcoina u protuvrijednosti 30 dolara, piše Bloomberg.

Kupci će moći kao način plaćanja na svom mobitelu moći odabrati bitcoine, a cijene za, primjerice artikle u trgovinama, i dalje će biti izražene u dolarima. Ako trgovine žele umjesto bitcoina za plaćanje primiti dolare, moći će to odabrati unutar svoje Chivo aplikacije, pa će se bitcoini s računa kupca automatski prebaciti u dolare.

Vlada kaže da će trgovcima održati edukacije oko korištenja Chiva, a predsjednik Bukele kaže kako će dodatni pozitivan efekt uvođenja bitcoina biti dodatno širenje interneta i mobilnih telefona u državi. Bukele je ranije pojasnio kako trgovine i tvrtke koje nemaju mogućnosti prihvatiti bitcoin zbog toga što nemaju pristup internetu, neće morati prihvaćati bitcoin, već će moći prihvatiti samo dolare.