Biznis & tech

Eric Schmidt nakon 17 godina više neće biti predsjednik Alphabeta. Od siječnja će biti savjetnik kompanije

Schmidt će nastaviti svoj filantropski rad unutar svoje obiteljske zaklade

FOTO: OFFICIAL LEWEB PHOTOS/Flickr

Nakon ukupno 17 godina na mjestu predsjednika uprave Googlea, od kojih su šest godina bili na čelu krovne kompanije Alphabet, Eric Schmidt je u objavi u četvrtak najavio da će napustiti tu poziciju. U siječnju, Schmidt će preuzeti poziciju tehničkog savjetnika Alphabeta, te nastaviti raditi kao član uprave.

Unutar objave, Schmidt je izjavio kako u zadnjih par godina troši više vremena na znanstvena i tehnološka pitanja, kao i na filantropiju, te kako planira proširiti svoj rad na tim područjima. Schmidt je bio Googleov CEO od 2001. do 2011. godine, te nastavio raditi kao kompanijin predsjednik tijekom restrukturiranja iz kojeg je nastao Alphabet.

Pogodno vrijeme za tranziciju

Prije rada u Googleu, Schmidt je radio kao CEO softverske kompanije Novell. Schmidt je 2010. godine služio kao predsjednik uprave Googlea, sve do restrukturiranja 2015. godine. Tada je postao predsjednik uprave krovne kompanije Alphabet, Sundar Pichai je postao CEO Googlea, a Larry Page CEO Alphabeta.

“Larry, Sergey, Sundar i ja mislimo kako je nastupilo pogodno vrijeme unutar Alphabetove evolucije za moju tranziciju. Alphabetova struktura radi dobro, a Google i druge kompanije naprosto cvatu”, pojasnio je Schmidt u objavi. “Nastavljajući svoj 17-godišnji rad u kompaniji, Eric će nam sada pomagati kao savjetnik za znanstvena i tehnološka pitanja. Užasno sam uzbuđen oko našeg napretka, te ponosan na naše snažne lidere koji predvode inovacije”, istaknuo je Larry Page u istoj objavi.

Schmidt će se baviti svojom obiteljskom zakladom

Schmidt će također biti aktivan izvan Alphabeta. 2006. godine osnovao je sa svojom suprugom Wendy Schmidt privatnu zakladu Schmidt Family Foundation, koja se bavi investicijama u startupove, te nudi stipendije za znanstvene studije. Uz investicije i stipendije, zaklada se bavi pitanjima ekološki održivog razvoja te odgovornog korištenja prirodnih resursa.

Pretpostavlja se kako će Schmidt savjetovati Alphabet o njihovom urbanističkom projektu Sidewalk Labsu. Nedavno je projekt sklopio ugovor s kanadskim gradom Torontom, gdje će na 3,2 kvadratna kilometra izgraditi utopijski projekt s internetskom povezivosti u prvom planu. U međuvremenu, Alphabet će tražiti novog predsjednika uprave, kojeg planiraju imenovati na sljedećem sastanku uprave tijekom siječnja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu