EU upozorava da poslodavci ne bi smjeli provjeravati kandidate za posao na društvenim mrežama

Uvodi se niz pravila kojima EU želi zaštititi pravo na privatnost građana

ZADNJA IZMJENA: srp. 14, 2017

Europski dužnosnici objavili su nove smjernice po kojima poslodavci ne bi smjeli kandidatima za posao pregledavati profile na društvenim mrežama. Primjerice, traže od poslodavaca da istaknu jasno upozorenje ukoliko namjeravaju pregledavati profile potencijalnih zaposlenika na Facebooku, Instagramu, Snapchatu, Twitteru, pa čak i LinkedInu.

U slučaju da kandidati ne vide upozorenje, poslodavac bi se mogao naći u prekršaju pravila o zaštiti podataka Europske Unije. Poslodavcima se zabranjuje i skupljanje podataka s društvenih mreža kao dio procesa zapošljavanja, osim ako to nije “nužno i relevantno” za poziciju na koju zapošljavaju.

Uvodi se niz novih pravila

U smjernicama stoji da, ako kandidat ima Facebook profil, to ne znači automatski da svi imaju dozvolu koristiti njegove osobne podatke. E, sad, naravno, nemoguće je dokazati da vam je bilo tko pregledavao profile, no ionako ih većina ljudi drži zaključane. A nova pravila spriječit će potencijalne poslodavce da vam na bilo koji način sugeriraju kako biste ih trebali prihvatiti za prijatelja.

Smjernice zahtijevaju da veće kompanije trebaju zaposliti osobu koja će se baviti zaštitom podataka ili će dobiti kaznu od 4 posto godišnjeg prihoda. Tamo, između ostalog, stoji i da poslodavac smije dati zaposleniku fitness narukvicu koja prati njegovo zdravlje i aktivnost, ali ne smije prikupljati podatke s tih uređaja.

Niz novih pravila o zaštiti podataka bit će uveden u Europskoj uniji u svibnju 2018. godine. Odnosit će se na sve zemlje članice i pokrivat će područja od dronova do samovozećih automobila. Regule su osmišljene tako da štite pravo pojedinaca na privatnost i dijeljenje podataka.

Ivan Luzar
Telegram autor
480 članaka Više o autoru