Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

EU je kaznila BMW i Volkswagen s 875 milijuna eura zbog tajnog udruživanja. Daimler se izvukao

Tvrdi se da su proizvođači mogli proizvesti čišće dizelske motore

Employees work on a production line at the new Volkswagen electric car, the ID.3 model, at the Volkswagen car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
FOTO: AFP

Europska komisija je u četvrtak objavila kako su tri njemačka proizvođača automobila, BMW, Volkswagen i Daimler, prekršili pravila o tržišnom natjecanju Europske unije, ne natjecajući se međusobno po pitanju čišćih dizelskih motora. BMW i VW su kažnjeni s 875 milijuna eura, dok Daimler nije kažnjen budući da su oni prijavili postojanje ovog dogovora.

“Pet proizvođača, Daimler, BMW, Volkswagen, Audi i Porsche, imali su tehnologiju kojom bi se mogle ukloniti štetne emisije i više nego što propisuju standardi emisija EU. No, kompanije su odbijale se tržišno natjecati koristeći tu tehnologiju u punom potencijalu, odnosno, većem od toga što zahtijeva EU. Danas je riječ o tome kako je legitimna tehnološka suradnja pošla po krivu. Ne toleriramo kada se kompanije ovako tajno dogovaraju”, izjavila je potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

VW kaže da se radi o opasnom presedanu

Volkswagen navodno razmatra protiviti se protiv kazne, tvrdeći kako bi se kaznom protiv razgovora o standardima emisije štetnih plinova među proizvođačima postavio opasan presedan. “Ovakvom kaznom se ugrožava tehnička kooperacija između kompanija, a kooperacija se prvi puta karakterizira kao povreda antitrustovskih zakona”, navodi VW, koji je kažnjen s 502 milijuna eura.

BMW se složio s plaćanjem kazne EK od 373 milijuna eura, tvrdeći kako su uklonjene sve sumnje o korištenju ilegalnih uređaja za varanje na emisiji štetnih plinova.