Europska komisija opet istražuje Google; ovoga puta zbog prikupljanja korisničkih podataka

Za sada su poslali upitnik u sklopu preliminarne istrage o prikupljanju korisničkih podataka

ZADNJA IZMJENA: pro 2, 2019

Europska unija ponovno istražuje Google, no ovoga puta zbog prikupljanja korisničkih podataka, potvrdili su za Reuters predstavnici Europske komisije. Povjerenici za pravednost tržišnog natjecanja u Americi i Europi istovremeno istražuju kako i zašto Google prikuplja podatke svojih korisnika te kako ih potom koriste.

“Komisija je poslala upitnik u sklopu preliminarne istrage o Googleovom prikupljanju i korištenju korisničkih podataka. Preliminarna istraga je sada u tijeku”, potvrdili su iz EK za Reuters. U fokusu istrage su navodno podaci o pretragama korisnika, podaci o online oglašavanju, ciljanim oglasima, uslugama za prijavu na razne stranice, podacima o korištenju internetskih preglednika i drugi podaci o korisnicima.

Povjerenica ih je već kaznila s 8 milijardi eura

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager Google je u posljednje dvije godine kaznila s više od 8 milijardi eura te im je naložila da prestanu s problematičnim poslovnim modelima. Iz Googlea su izjavili da korisničke podatke skupljaju za dobrobit svojih korisnika, odnosno za unaprjeđenja svojih usluga. Također tvrde da korisnici u bilo kojem trenutku mogu izbrisati sve prikupljene podatke.

Do otvaranja nove istrage dolazi samo par dana nakon što su se Googleovi konkurenti na tržištu alata za pretraživanje cijena žalili Europskoj komisiji da Google nije prestao sa svojim gušenjem konkurencije. Tvrde da kompanija nakon ogromne kazne od 2,4 milijarde eura nije naučila lekciju te da i dalje guraju svoje usluge ispred konkurenata.

U srpnju prošle godine, Google je također kažnjen s pet milijardi eura jer su zlorabili svoju dominantu poziciju na tržištu pametnih mobitela. Za slučaj da se ovom istragom ustanovi da je Google ponovno prekršio neke odredbe, sasvim je realno očekivati da im slijedi nova golema kazna.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program