Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Evo jedne ne baš zabavne vijesti: onaj zakon koji bi mogao zabraniti memeove prošao je prvo glasovanje u EU

Zakon o autorskim pravima još mora usvojiti Europski parlament

Odbor za pravna pitanja Europske unije (JURI) jutros je izglasao Zakon o autorskim pravima kojim žele zaštititi intelektualno vlasništvo ljudi koji postavljaju svoj sadržaj na internet. Iako se većim dijelom direktive, zapravo, moderniziraju tehnički izrazi, u njoj su i dva problematična članka.

Prvi od njih je članak 11, takozvani “porez na linkove”, kojim bi se platforme poput Facebooka i Googlea prisililo da otkupe sadržaj nekih kompanija prije nego što objave njihov sadržaj. To bi značilo da, recimo, Facebook ili Google prvo moraju dobiti licencu od izdavača kako bi na svojim platformama objavljivali njihov medijski sadržaj.

Zakon koji bi mogao zabraniti memeove

Drugi sporni članak je onaj 13. koji na internetske stranice u potpunosti prebacuje odgovornost za kršenje autorskih prava. Uveo bi se, dakle, automatski filter sadržaja koji se uplouda na internet. Temeljem tog članka, online platforme bi dobivale kaznu u slučaju da se na njihovim stranicama nalazi sadržaj koji moraju obrisati.

Protivnici direktive upozoravaju kako će Zakon uništiti internet kakvog poznajemo i dati “velikim korporacijama kontrolu nad time što vidimo online”. U suštini, protivnici tvrde da će članak 13. zabraniti dijeljenje parodija i memeova, koji iako su originalan i kreativan rad, potječu iz nečijeg tuđeg originalnog i kreativnog rada.

Usvajanjem, internet bi postao alat za kontrolu korisnika

Unatoč tome što je JURI jutros odobrio Zakon o autorskim pravima, on neće postati službeni propis sve dok ga ne usvoji Europski parlament. Trenutno se ne zna kad će se točno to dogoditi, ali pretpostavlja se kako bi se o Zakonu glasati između prosinca ove i kraja prve polovice sljedeće godine.

Otac modernog interneta Tim Berners-Lee i stvoritelj Wikipedije Jimmy Wales upozorili su da bi ove odredbe internet pretvorili u alat za automatizirano nadgledanje i kontrolu korisnika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više