Biznis & tech

Face-It i platforma za livestreaming videoigara Twitch lansirali su vrlo zanimljivu eSportsku ligu

Prvi turnir Counter-Strike ima nagradni fond od 3,5 milijuna dolara

FOTO: Kotaku

Startup Face-It u suradnji s gamerskom platformom za livestreaming Twitch stvaraju sportsku gaming ligu Esports Championship Series, a riječ je o prvoj takoj ligi koja timovima i igračima nudi suvlasništvo, javlja Venture Beat. Liga kreće danas s turnirom u videoigri Counter-Strike, a nagradni fond iznosi oko 3,5 milijuna dolara.

“Igrači i timovi su srce esportske zajednice i zaslužuju priliku da zarade adekvatnu nagradu za trud i posvećenost uložene u razvoj esportova u globalni fenomen”, izjavio je Michele Attisani, suosnivač firme Face-It u službenoj izjavi.

Esports Championship Series prikazivat će se isključivo na Twitchu, a Twitch i Face-It su najavili da će igračima osigurati putovanja, smještaj i sve ostale uvjete s ciljem postizanja najboljih uvjeta za igrače.

Nekakav oblik suradnje između startupa koji se bavi esportovima i Twitcha zapravo je dosta logičan korak. Po ranijem izvještaju firme specijalizirane za istraživanje ovog tržišta Newzoo, upravo esportovi generira oko 21,3 posto pregleda livjstreaminga na Twitchu, podružnici Amazona, kojemu je u pet godina od lansiranja korisnička baza narasla na 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Startup Face-It osnovan je 2012. godine u Londonu i s preko četiri milijuna korisnika jedna je od vodećih online platformi za gaming natjecanja.

Tržište esportova na svijetu posljednjih nekoliko godina bilježi eksplozivan rast. Samo ove godine trebalo bi s prošlogodišnjih 325 milijuna dolara narasti za 43 posto, na 463 milijuna, a prema izvještaju Newzoo do kraja 2019. godine njegova će vrijednost narasti na 1,1 milijardu dolara.

Esportovi su prošle godine od prihoda od prodaje karata na 112 velikih natjecanja ostvareno 20,6 milijuna dolara, no najbrže rastući segment biznisa upravo je online oglašavanje, koje je prošle godine u usporedbi s 2014. raslo za 99,6 posto.

Nastavite čitati