Biznis & tech

Facebook dobio ogromnu kaznu u Britaniji, platit će 60 milijuna eura zbog nesuradnje s istražiteljima

Tvrde da Facebook nije dostavljao informacije vezane uz istragu oko kupnje internetske stranice Giphy

Britanska agencija za tržišno natjecanje kaznila je Facebook s 50,5 milijuna funti (oko 60 milijuna eura) zbog kršenja naloga regulatorne agencije tijekom istrage oko Facebookove kupnje internetske stranice za izradnju gifova Giphy, javlja Guardian.

Facebook je Giphy preuzeo za 400 milijuna dolara ranije ove godine, a regulatorna agencija je pokrenula temeljitu istrage te transakcije. Naglasili su kako je Facebook “namjerno” odbio dostaviti informacije koje bi dokazale da poštuje nalog za pokretanje istrage (IEO). Prema tom nalogu tvrtke, dok ne završi istraga, moraju zaustaviti daljnju integraciju kupljene kompanije i dopustiti joj da posluje kao prije kupnje.

“Ovo treba služiti kao upozorenje bilo kojoj kompaniji koja smatra da je iznad zakona. Upozorili smo Facebook da njihovo odbijanje da dostave informacije krši nalog, a čak i kad su im odbijene žalbe na dva različita suda, i dalje su zanemarivali svoju pravnu obvezu”, istaknuo je Joel Bamford iz britanske regulatorne agencije. Iz Facebooka su se usprotivili “nepoštenoj” odluci poručivši kako su napravili sve što su mogli da poštuju nalog. Najavili su kako će razmotriti daljnje korake.

Kupnju istražuju i u Australiji i Austriji

Regulatorna agencija je rekla kako je Facebook značajno ograničio opseg informacija koje su trebali dostavljati te da su ih kaznili, jer kršenje naloga onemogućuju agenciji da spriječi i ispravi probleme. Naglasili su kako je ovo prvi put da je kompanija “svjesno odbila” dostaviti informacije i smatraju da je to Facebook učinio s namjerom.

Istraga u Facebookovu kupnju Giphyja, koji dostavlja animirane računalne slike mnogim društvenim mrežama, je pokrenuta jer se smatra da Facebook neće moći razriješiti zabrinutosti oko tržišnih pravila bez prodaje te kompanije. Kao moguće probleme istaknuli su da bi Facebook mogao spriječiti svojim suparnicima, poput Twitteru, da koristi slike s Giphyja ili da će povećati cijenu za korištenje usluga te stranice.

Facebookovu kupnju Giphyja istražuju i regulatorne agencije u Australiji i Austriji. Austrijska agencija je naime u srpnju kaznila Facebook s gotovo 10 milijuna eura jer ih kompanija nije obavijestila o kupnji Giphyja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu