Biznis & tech

Facebook ne planira obavijestiti više od pola milijarde svojih korisnika da su im podaci procurili

Iz kompanije kažu kako se ustvari ne radi o hakiranju, a i ne znaju kome bi sve trebali javiti

Facebook CEO Mark Zuckerberg walks to meetings for technology regulations and social media issues on September 19, 2019, in Capitol Hill, Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Prošlog vikenda objavljeno je kako su osobni podaci 533 milijuna korisnika Facebooka procurili online. “Objavljeni su podaci više od 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući 32 milijuna korisnika u SAD-u, 11 milijuna u UK i šest milijuna u Indiji. Podaci uključuju broj mobitela, Facebook ID, puno ime i prezime, lokaciju, datum rođenja, biografiju i u nekim slučajevima e-mail adresu”, otkrio je ekspert za računalnu sigurnost Alon Gal.

Reuters danas piše da im je glasnogovornik Facebooka rekao kako svoje korisnike ne žele obavijestiti o tome jesu li njihovi podaci među tim podacima koji su procurili. Iz kompanije su naveli i dva razloga zašto su došli do ove pomalo čudne odluke. Prvi je zbog to što kažu da ne znaju koji bi korisnici o tome trebali biti obaviješteni, a drugi je što korisnici jednostavno ne bi imali, tvrde, nikakvu korist od te informacije.

Facebook neće otkriti, ali stranica Have I been pwned hoće

U utorak su iz Facebooka napisali kako “vjeruju” da su ti podaci prikupljeni s njihovog alata za učitavanje kontakata u nekom trenutku prije rujna 2019. godine, koristeći se metodom koja nije u sukobu s njihovim odredbama korištenja. Iz Facebooka su rekli kako su taj problem s alatom za učitavanje kontakata uklonili, stoga se više na taj način ne mogu prikupljati podaci njihovih korisnika.

Premda Facebook neće svoje korisnike obavijestiti o tome jesu li njihovi podaci među podacima tih 533 milijuna korisnika, stranica “Have I been pwned” uvrstila je u svoju tražilicu i podatke iz te baze, pa korisnici Facebooka mogu provjeriti jesu li njihovi podaci procurili online. Troy Hunt, sigurnosni stručnjak i vlasnik te stranice, savjetuje korisnicima da u tražilicu upišu svoj broj mobitela u internacionalnom formatu, koji bi za Hrvatsku bio s predbrojem +385 kojeg slijedi broj mobitela.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu