Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Fina ne samo da je beskorisna, već želi i konkurirati privatnicima. Kad će netko skupiti hrabrosti da je ukine?

Sve čime se bave brže i jeftinije bi obavljala - i obavlja - bilo koja privatna tvrtka

FOTO: Pixsell/Telegram

Država im je dodijelila niz poslova samo zato da bi im osigurala nekakve prihode, i namakli novac za plaće oko 2500 zaposlenih. Uz to su još kroz niz usluga debelo ušli i u poslove privatnog sektora

Financijska agencija – FINA, ili bivši Zavod za platni promet, a prije toga Služba društvenog knjigovodstva, ovih je dana podijelila nagrade najuspješnijim poduzećima, po njihovom izboru, iako se radi o jednoj od najomraženijih institucija upravo među poduzetnicima i tako nas još jednom podsjetila na besmislenost svog postojanja.

Svatko tko je imalo bolje upoznat s radom FINA-e vjerojatno će se složiti da više ne postoji svrha njihovog postojanja. Sve čime se oni bave brže i jeftinije bi obavljala – i obavlja – bilo koja privatna tvrtka.

Bizarna je da državna agencija pokušava konkurirati privatnicima

Država im je dodijelila niz poslova samo zato da bi im osigurala nekakve prihode, i namakli novac za plaće oko 2500 zaposlenih. Uz to su još kroz niz usluga debelo ušli i u poslove privatnog sektora. Imamo bizarnu situaciju da državna institucija kroz cijeli niz usluga pokušava konkurirati privatnom sektoru.

Tako se, na primjer, FINA bavila ili bavi prodajom polica osiguranja, kod njih se mogu dogovoriti i neke kreditne kartice, prodaju biljege, prodaju usluge izdavanja elektroničkih računa, izrađuju pečate i reklamne table, a napravili su i aplikaciju za slanje novca.

Osim toga, bave se i uslugama prijevoza novca, a svojedobno su pokrenuli i računovodstveni servis, kojeg su, doduše, prošle godine pokušavali prodati. Čini se bezuspješno. Uglavnom, uz podršku države pokušavaju glumiti poduzetnike i konkuriraju stvarnim poduzetnicima na tržištu.

Htjeli su se baviti čak i računovodstvenim uslugama

Upravo je računovodstveni servis bio jedan od najočitijih primjera nepoštene konkurencije FINA-e prema ostalim poduzetnicima koji se bave tom vrstom usluga. Fina, naime, ima pristup svim informacijama o potencijalnim klijentima, a osim toga, svaki poduzetnik koji mora doći u njihove poslovnice, radi otvaranja tvrtke, može dobiti ponudu za usluge njihovog računovodstvenog servisa.

Praktički je nemoguće pobrojati čime se sve FINA danas bavi, a problem leži u tome što od samog početka nije jasno definirano čime bi se zapravo trebali baviti, pa su nagomilali niz međusobno nespojivih poslova. Zakonom o Financijskoj agenciji još je prije dvadesetak godina bilo predviđeno izdvajanje djelatnosti koje se mogu komercijalizirati, no sve je krenulo u suprotnom smjeru.

Nitko nije imao hrabrosti da ih zatvori

Povjereni su im i poslovi provođenja ovrha, koje osim što su prilično skupe, često su se događale i razne zloupotrebe. Bilo je više primjera koji su došli do javnosti, da je poduzećima, na temelju krivotvorene dokumentacije provedena ovrha, odnosno skinut novac s računa.

Vode i Registar godišnjih financijskih izvješća, gdje također ima vrlo spornih stvari. Problematično je to što su poduzetnici, prema propisima, dužni FINA-i predavati godišnja izvješća, koje onda ona slobodno dalje prodaje svim zainteresiranima.

Uglavnom, u nedogled bi se moglo nabrajati što je sve sporno u njihovom poslovanju, no do sada još nitko nije skupio dovoljno hrabrosti da se taj problem riješi. Da ih se zatvori ili svede na samo zaista nužne djelatnosti koje zaista jedino država može obavljati.