Biznis & tech

Fina tvrdi da bi 19.000 firmi moglo u automatski stečaj (i da treba spriječiti izvlačenje imovine iz njih)

Stečajni procesi su tako spori da se vjerovnici na kraju nemaju iz čega naplatiti, tvrdi Fina

Nakon sedam donošenja i izmjena od 1997. nova verzija Stečajnog zakona nužna je da bi stečajni postupci konačno postali efikasniji, tvrdi Financijska agencija (Fina) u analizi zadnjeg izvještaja o blokiranim tvrtkama u Hrvatskoj koju je objavila na svojim web stranicama.

Jedan od glavnih problema stečajnih postupaka je odugovlačenje odluka o stečaju, tako bi tvrtke do početka postupka već toliko dugo bile insolventne da više nisu imale gotovo nikakve imovine iz koje bi se vjerovnici naplatili ili bi ona bila beznačajna. ” Iz tog razloga, pravovremeno pokretanje stečaja, kada je dužnik insolventan a još nije otuđio svu imovinu, omogućit će vjerovnicima znatno veći postotak naplate”, tvrdi Fina u izvještaju.

Gotovo 80 posto blokiranih firmi u par većih gradova

Prema analizi Fine, situacija s blokiranim tvrkama u Hrvatskoj krajem ožujka 2015. je bila slijedeća. U blokadi je 23.357 tvrtki, s ukupnim dugom od 21,3 milijarde kuna. U tim tvrtkama radi više od 9000 ljudi. Čak 82,4 posto tih tvrtki blokirano je dulje od 120 dana i bile bi kandidati za automatski stečaj. Blokirane tvrtke najviše duguju bankama, oko 16,37 milijardi kuna, zatim državi 3,2 milijarde i lokalnim vlastima 180 milijuna kuna.

Županija Ukupni iznos duga Udjel u dugu
Grad Zagreb 9,39 47,4%
Splitsko-dalmatinska 2,66 13,5%
Istarska 1,3 6,6%
Primorsko-goranska 1,21 6,1%

Najveći dug stvorile su tvrtke u Zagrebu, 9,36 milijardi kuna. To je 47,4 posto ukupnog duga blokiranih. Više od trećine tih tvrtki blokirano je višoe od 120 dana. Po visini duga slijede tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije, Istarske Županije i Primorsko- goranske županije.

Štetna mjera avansnog plaćanja stečajnog postupka

Na tvrtke iz ovih pet županija otpada 79,5 posto svih dugova koji su izazvali blokade dulje od 120 dana, a ostalo je relativno ravnomjerno raspoređeno po ostalim županijama.

Fina u analizi navodi još jedan ključni razlog slabog rezultata predstečajnih nagodbi u Hrvatskoj. Riječ je o odredbi koja nalaže da tvrtka mora unaprijed platiti troškove stečajnog postupka inače se prijedlog za stečaj odbacuje. Kako mnoge firme nisu mogle ili htjele plaćati avansno, zahtjevi za stečaj su se gomilali i novi prijedlog da tvrtke automatski idu u stečaj ako su blokirane dulje od 120 dana trebao bi natjerati tvrtke da se aktivnije angažiraju u vraćanju solventnosti a vjerovnici bi osigurali veću naplatu zbog bržih postupaka.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu