FT i Google objavili listu inovatora godine u ovom dijelu Europe; na njoj su Bakić i još trojica Hrvata

Bakić, Tomičević, Kuharski i Žulj nalaze se na listi New Europe 100

ZADNJA IZMJENA: stu. 24, 2017
Foto: PIXSELL

Četiri hrvatska predstavnika našla su se na ovogodišnjoj listi New Europe 100, koja okuplja najuspješnije inovatore godine u Srednjoj i Istočnoj Europi: Nenad Bakić, Dominik Tomičević, Stevica Kuharski i Matija Žulj. Cilj mreže New Europe 100 je, kako stoji na njihovoj stranici, “pružiti potporu inovacijama u ovom dijelu Europe te otkrivati lidere pozitivne promjene” te “izgraditi mrežu inovatora u regiji koji će jedni drugima biti potpora te tako potaknuti razvoj”.

Projekt je nastao u organizaciji Googlea, zaklade Res Publica, zaklade International Visegrad Fund i Financial Timesa, uz suradnju mnogih drugih institucija i partnera iz Srednje i Istočne Europe. Laureati su otkriveni jučer u Sofiji.

Tko su Hrvati koji su uvršteni

Nenad Bakić predstavljen je kao serijski poduzetnik koji je pomogao promijeniti način na koji se STEM predmeti podučavaju u hrvatskim školama, Dominik Tomičević kao osnivač i glavni direktor Memgrapha, baze grafova u realnom vremenu, a Matija Žulj kao osnivač Agrivija, platforme koja pomaže poljoprivrednicima pratiti i analizirati usjeve i koju je osmislio kada je vodio vlastitu plantažu borovnica i borio se s pronalaženjem savjeta o tehnikama uzgoja.

Stevica Kuharski nominiran je skupa sa svojim partnerom Yazeedom Kawtherom, s kojim vodi Locodels, tvrtku za dostavu paketa koja se oslanja na principe ekonomije dijeljenja (ili kako se često predstavlja taj start up – Uber za pakete).

Fokus ove godine bio je na timskom radu

Ovo je četvrta po redu lista New Europe 100. “Fokus ovogodišnjeg izdanja bio je na “timskom radu”. Kako bi inovatori postali održivi pokretač rasta digitalne ekonomije trebaju djelovati u mrežama kontakata i regionalne suradnje.

Globalni uspjeh naše regije može biti potpomognut koordinacijom tehnoloških napora, dijeljenjem znanja i iskustava, kao i zajedničkim poticanjem interesa Srednje i Istočne Europe kao regije pogodne za rastuće inovacije s velikim ambicijama i povećanjem otvorenosti za eksperimentiranje i poduzimanje hrabrih rizika od strane poduzetnika”, izjavila je Marta Poślad, voditeljica odjela Javne politike i odnosa s Vladom za Srednju i Istočnu Europu u Googleu.