Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Funta u totalnom kolapsu. Pala na najnižu razinu u povijesti zbog nepovjerenja u ekonomski plan Liz Truss

'Kockaju se s našim novcem', kritizirala je britansku vladu oporba

Liz Truss, Britain's Foreign Secretary and a contender to become the country's next Prime Minister and leader of the Conservative party answers questions as she takes part in a Conservative Party Hustings event at Wembley Arena, in London, on August 31, 2022. (Photo by Susannah Ireland / AFP)
FOTO: AFP

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u ponedjeljak, nastavivši silaznu putanju od prošloga tjedna, dok je tečaj britanske funte, prema dolaru, zaronio na najnižu razinu u povijesti, jer ulagače zabrinjava ekonomski plan nove britanske vlade.

Azijske se burze ne uspijevaju stabilizirati, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 3 posto. Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije agresivno podižu kamatne stope, što ne ide u prilog tržištima dionica. Trguje se nesigurno i na europskim burzama iako su na njima jutros indeksi porasli.

Očekuje se daljnje usporavanje ionako usporenog rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a sve je veći rizik od recesije.

Dolar najjači od 2002.

Azijske ulagače obeshrabrio je i novi pad cijena dionica na Wall Streetu u petak, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje “medvjeda”, 20 posto ispod svoje rekordne razine, dok se Dow Jones nalazi na rubu tog područja. Američki terminski indeksi i jutros su u minusu, oko 0,5 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,5 posto, na 113,73 boda, a u jednom se trenutku probio i iznad 114 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 143,95 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 0,9655 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina.

Mjere za korist bogatih

Još je više dolar ojačao prema britanskoj funti koja je pod snažnim pritiskom od kraja prošloga tjedna, kada je pala 3,6 posto prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

Tada je nova vlada najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine. No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Zamjenica šefa oporbe Angela Rayner oštro se obrušila na vladu konzervativaca nove premijerke Liz Truss. “Torijevci se bezobzirno kockaju, ne sa svojim novcem nego svim našim.”

‘Novi plan nije održiv’

Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji. Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo 5 posto, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9 posto, na 1,0540 dolara.

Kako bilo, u samo dva dana funta je pala oko 7 posto. “Funta je pod snažnim pritiskom. Investitori traže odgovor britanske središnje banke. Kažu da novi ekonomski plan nije održiv”, kaže Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon pada četiri tjedna zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,62 posto, na 85,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,48 posto, na 78,36 dolara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više