Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Google će brisati povijest lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje

Odluka dolazi nakon poražavajuće presue Vrhovnog suda SAD-a

FOTO: Google maps/screenshot

Zbog straha da bi digitalni otisak mogao informirati američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće, iz Alphabet Inc-ovog Googlea brisat će podatke o lokaciji posjetitelja klinika za pobačaje, kazali su u petak iz ovog giganta za internetsko pretraživanje.

Državni zakoni koji ograničavaju pobačaje stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošlog mjeseca odlučio da pobačaji više nisu zajamčeni ustavom. Tehnološka industrija zabrinuta je da bi policija mogla dobiti naloge za pristup povijesti pretraživanja klijenata, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove vezane za trudnoću.

Brišu se kroz par tjedana

Google je u petak rekao da će se nastaviti boriti protiv neprimjerenih ili preširokih zahtjeva vlade za pristup podacima, a pobačaje nisu izričito spomenuli. Iz tvrtke kažu da je povijest lokacija korisnika prema zadanim postavkama isključena.

Za korisnike kojima je opcija praćenja povijesti lokacija uključena, ti podaci će se kroz sljedećih par tjedana u slučaju posjeta osjetljivim mjestima, kao što su centri za neplodnost, klinike za pobačaje i ustanove za liječenje ovisnost, početi brisati.

Nisu otkrili detalje

Glasnogovornik Googlea nije odgovorio na to kako će tvrtka pratiti radi li se zaista o posjetu takvim mjestima i koliko će točno podataka izbrisati sa svojih servera.

Tvrtka je u petak ažurirala svoju politiku pa sada oglašivače u SAD-u označava kao pružatelje pobačaja čak i ako nemaju vlastite objekte pa tablete za pobačaj izdaju poštom nakon virtualnog savjetovanja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više