Google će morati platiti pet milijardi dolara kazne zbog petljanja s Androidom

Europska komisija smatra da je Google korištenje Androida proizvođačima mobitela uvjetovao preuzimanjem Googleovih aplikacija

ZADNJA IZMJENA: srp 18, 2018
Foto: Profimedia, SIPA USA

Prije tek malo više više od godinu dana Europska unija globila je Google sa 2,42 milijarde eura zbog favoriziranja svoje usluge za uspoređivanje cijena na internetu. Bila je to rekordna kazna za zlouporabu dominantne pozicije na tržištu, koja je više nego udvostručila dotadašnju najveću globu koju je EK odredila u pokušaju zaštite slobodnog tržišnog natjecanja – 1,06 milijardi eura s koliko je 2009. kažnjen Intel.

Današnja kazna, ukoliko se i službeno potvrdi informacija koju objavljuju svjetski mediji, opet je skoro poduplala rekord – Google će morati platiti 4,3 milijarde eura (pet milijardi dolara) zbog iskorištavanja dominatnog položaja svog operativnog sustava za mobilne uređaje, Androida.

Sustav koristi 80 posto mobilnih telefona na svijetu

Taj operativni sustav koristi osamdesetak posto mobilnih telefona na svijetu, a Europska komisija je, kad je krenula istraga, sumnjala da Google korištenje Androida proizvođačima mobitela uvjetuje preuzimanjem Googleovih aplikacija.

Povrh toga, EK je sumnjala da je američki gigant nudio novac za predinstaliranje svojih proizvoda. Povjerenica EK Margrethe Vestager za tržišno natjecanje tako se još jednom pokazala kao noćna mora za tehnološke gigante koji svoju tržišnu sveprisutnost koriste kako bi utvrdili vlastitu dominaciju, što je, nekako, suprotno od tržišnog natjecanja čija zaštita stoji u opisu njenog posla.

Jasmin Klarić
Telegram autor
603 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program