Biznis & tech

Google i Facebook uvode obvezno cijepljenje za svoje radnike u SAD-u

Odgađaju i povratak djelatnika u urede

(FILES) In this file photo Google's offices stand in downtown Manhattan on October 20, 2020 in New York City. - Employees at Google and other units of parent firm Alphabet announced the creation January 4, 2021 of a union, aiming for a bigger role in company decisions in a move which steps up the activism brewing in Silicon Valley giants. The Alphabet Workers Union, affiliated with the Communications Workers of America, aims to represent well-compensated tech workers as well as temporary workers and contractors, according to a statement. (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
FOTO: AFP

Google i Facebook jučer su objavili da će zahtijevati da svi njihovi zaposlenici budu cijepljeni po povratku u kampuse tvrtke, javlja CNN. U email poruci osoblju, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je da će takvu politiku u Sjedinjenim državama uvesti sljedećih tjedana, a u drugim regijama u sljedećim mjesecima kako cjepiva budu sve šire dostupna. “Cijepljenje je jedan od najvažnijih načina da održimo sebe i svoju zajednicu zdravima”, kazao je Pichai.

Potpredsjednica ljudskih resursa Facebooka, Lori Goler izjavila je da se svi njihovi zaposlenici koji dolaze raditi u američke kampuse moraju biti cijepljeni, piše u izjavi objavljenoj na Twitteru. Facebook planira razmotriti postupak za one koji se iz medicinskih ili drugih razloga ne mogu cijepiti te će procjenjivati svoj pristup u drugim regijama kako se situacija bude razvijala, stoji u priopćenju.

Kompanije još ne znaju kada je sigurno za vratiti zaposlenike u urede

Mnoge tvrtke još pokušavaju točno utvrditi kada i kako sigurno vratiti zaposlenike u ured nakon gotovo 16 mjeseci rada od kuće. A brzim širenjem varijante delta, cijepljenje je važan dio procesa. Najave Facebooka i Googlea uslijedile su nakon poziva medicinskih stručnjaka da se svi zdravstveni radnici cijepe i prije nego je američki predsjednik Joe Biden objavio da se svi federalni zaposlenici moraju cijepiti.

Google je prva tvrtka koja je povratak u urede, planiran za prvi rujna, odgodila na 18.listopada. Zaposlenici mogu odlučiti hoće li se vratiti u svoj ured u kojem su bili prije pandemije, raditi u Googleovom uredu u drugome gradu ili ostati raditi od kuće ako im to posao dopušta. Google namjerava obavijestiti svoje zaposlenike najmanje 30 dana unaprijed o planiranom povratku u urede.

Prošloga je tjedna Bloomberg izvijestio da će Apple odgoditi ponovno otvaranje najmanje do listopada, mjesec dana kasnije od prvotnog plana, što je Tim Cook potvrdio. Apple planira zahtijevati od kupaca i osoblja da nastave nositi maske, u više od polovice svojih maloprodajnih objekata, bez obzira na status cijepljenja. Tvrtka je ohrabrila zaposlenike u maloprodaji da se cijepe ali trenutno to ne zahtijevaju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu