Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Google je lansirao operativni sustav Nougat s nekoliko ne baš posve nevažnih novih funkcija za Androide

Prvi pametni telefon koji će se isporučivati s instaliranim Nougatom je LG V20

Iz Googlea je javljeno da je nova verzija Android operativnog sustava, 7.0 Nougat od danas dostupna za Googleove pametne telefone Nexus. U sljedećih nekoliko tjedana (ili mjeseci), službena verzija Nougata trebala bi postati dostupna svim Androidašima.

Iako se zapravo ništa dramatično nije promijenilo u odnosu na raniju verziju Marshmallow, novi OS Nougat donosi nekoliko novosti. Za početak, Nougat omogućava tzv. Split Screen funkciju, ultimativnu funkciju za zagrižene multitaskere. Podijeljeni ekran omogućava da istovremeno slušate glazbu sa servisa YouTube i pregledavate što ste propustili na Facebooku, čitate portale i tome slično.

Izdržljiva baterija, redizajn notifikacija i Instant Apps

Nova je funkcija JIT Compiler omogućava bržu instalaciju aplikacija, koje će po novom zauzimati manje prostora na uređaju, a funkcija Doze, namijenjena štednji baterije i uvedena još na prošlogodišnjem Marshmallowu, na Nougatu je postala još štedljivija.

Jedna od važnijih promjena je Instant Apps, nova funkcija koja omogućava korištenje aplikacija izravno iz Google Play Storea bez da ste je prije toga skinuli na uređaj, što bi dramatično moglo promijeniti način na koji ljudi koriste app store.

Još jedna ozbiljnija promjena dogodila se notifikacijama. Google je sada omogućio brzi odgovor na poruke dodirom na notifikaciju bez otvaranja aplikacije. Osim novih funkcija, notifikacije su i redizajnirane, pa su na Nougatu poslagane jedna ispod druge preko čitavog zaslona. Ljubitelji emotikona na raspolaganju će imati 72 nove ikone.

S Nougatom stiže i DayDream

Nougat uključuje podršku za Vulkan TM, naprednu 3D API platofrmu što bi trebalo dosta razveseliti gamere, jer će omogućiti veće brzine i bolju grafiku mobilnih igara te Googleovu platformu za mobilnu virtualnu stvarnost DayDream.

Daydream nudi korisnicima cijeli ekosustav virtualne stvarnosti – osim što su napravili VR verzije vlastitih aplikacija You Tube, Street View, Google Play Store, Play Movies, Google Photos, u pripremi su aplikacije ostalih kompanija, primjerice The New York Timesa, HBO-a, Netflixa i drugih

Osim što će prvo biti dostupan za Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C and General Mobile 4G (Android One), Google je potvrdio da će novi LG V20 biti prvi pametni telefon koji će se isporučivati s već instaliranim Nougat OS-om.

Očekivano, za isprobavanje novih funkcija na službenoj verziji Nougata korisnici će vjerojatno morati pričekati nekoliko tjedana, ili čak mjeseci. Kako prenosi Wired, niti jedan od proizvođača telefona ili providera nije da točan datum kada će Nougat biti dostupan na njihovih pametnim telefonima. Slična stvar je bila s lansiranjem Marshmallowa, jer su službene verzije prošlogodišnjeg OS-a korisnicima LG-ja, HTC-a i Motorole bile su dostupne tek tri mjeseca kasnije.