Google je prije 3 godine kažnjen s 2,4 milijarde eura zbog guranja svoje usluge, sad se konkurenti žale da još uvijek radi isto

Konkurencija tvrdi da Google i dalje provodi svoju praksu gušenja konkurencije, žalili su se EK-u

ZADNJA IZMJENA: stu 29, 2019
Foto: AFP

Europska komisija u rujnu 2016. godine Googleu je opalila golemu kaznu od 2,42 milijarde eura, jer su zloupotrijebili vladajući položaj na tržištu tražilica i nezakonito davali prednost svojoj usluzi za uspoređivanje cijena. Sada je grupa od 41 kompanije, koje nude slične usluge za uspoređivanje cijena (među kojima su Idealo, Kelkoo, Ceneo i Foundem…) poslala zajedničko pismo europskoj povjerenici za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, tvrdeći da Google i dalje ima takvu praksu.

Europska komisija je Googleu 2016. naredila da prestane s praksom guranja svoje usluge, a Google je tada ponudio svojim konkurentima kupnju oglasnog prostora pri vrhu rezultata svojih tražilica. Google tvrdi da je rezultate konkurencije prikazivao na višim pozicijama unutar rezultata pretrage, no ove kompanije ga sad optužuju da to nije istina, piše Reuters. Time je Google, tvrde, prouzrokovao propast mnogih takvih stranica.

Googleovo rješenje ne funkcionira

U pismu koje je grupacija poslala Europskoj komisiji, a koje su vidjeli novinari Reutersa, ne predlaže se nikakvo rješenje problema. Europska komisija je Reutersu potvrdila da je zaprimila pismo, a znakovito je također što je Vestager nedavno komentirala taj problem, tvrdeći da Googleovo rješenje ne funkcionira.

Komisija je Googleu pripisala još jednu ogromnu kaznu nakon ove. U srpnju 2018. godine kaznili su ih s pet milijardi eura jer su zlorabili svoju dominantnu poziciju na tržištu pametnih mobitela, kako bi kroz njih dodatno gurali svoju tražilicu. U ožujku ove godine, Europska komisija ih je ponovno kaznila s 1,7 milijardi eura zbog svojih malicioznih praksi na tržištu online oglašavanja, iskorištavajući dominantnu poziciju svojeg Adsense programa za online oglašavanje.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program