Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Google je za svoj budući kampus kupio zgradu u New Yorku za 2,1 milijardi dolara

Riječ je o najvećoj transakciji za uredski prostor u New Yorku od 2018. godine kada je Google kupio Chelsea Market za 2,5 milijardi dolara

FOTO: Unsplash

Kako je prvi javio The Washington Post, Google kupuje nove nekretnine u New Yorku. To bi mogao biti dokaz da uredi ipak nisu mrtvi, ugroženi dugotrajnom pandemijom. Iz Googlea su u ponedjeljak priopćili da kupuju zgradu, za budući kampus Hudson Square, na Manhattanu, koju sada imaju u najmu, a koja bi trebala biti završena 2023. godine. To je najveća transakcija za uredski prostor u New Yorku od 2018. godine kada je Google kupio Chelsea Market za 2,5 milijardi dolara.

Google je već potpisao ugovor o zakupu poslovne zgrade na adresi Washington Square 550 od vlasnika zgrade Oxford Properties Group i Canada Pension Plan Investments, 2018.godine. Uvjeti zakupa uključivali su mogućnost kupnje zgrade za što je Google rekao da će se desiti u prva tri mjeseca 2022. godine.

Zgrada zauzima dva gradska bloka

Zgrada ima 12 katova i zauzima dva cijela gradska bloka. Sagrađena je 1930. godine kao terminal za teretne vlakove. Šezdesetih godina prošloga stoljeća zgrada je postala skladište, a u osamdesetima poslovni prostor. Posljednje preuređenje je još u izgradnji, a kao i mnoge druge Googleove poslovne zgrade, planiraju je pretvoriti u veliki stakleni obelisk s puno biljaka i vanjskih prostora.

Kupnja signalizira da Google planira proširiti poslovanje u New Yorku, iako se sve više zaposlenika odlučuje za rad od kuće. Tvrtka trenutno ima 12.000 zaposlenika u gradu i rekli su da planiraju zaposliti još najmanje 2000. Google nastavlja odgađati datum povratka zaposlenika u urede i kaže da će mnogima zauvijek dopustiti rad na daljinu.

Veliki korak ka oporavku

“Osobno okupljanje radi suradnje i izgradnje zajednice ostat će važan dio naše budućnosti”, rekla je glavna financijska direktorica Googlea Ruth Porat, jučer u postu na blogu, najavljujući dogovor. “Zato nastavljamo ulagati u naše urede diljem svijeta”. Osim ove zgrade, Google planira otvoriti 320.000 kvadratnih metara u uredskome prostoru na Pier 57 u Chelsea.

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, kazao je da Googleovo povijesno ulaganje znači veliki korak ka oporavku. “To je dokaz da se njujorško gospodarstvo oporavlja i obnavlja”, kaže guvernerka Kathy Hochul. Ugovor o kupnji zgrade za 2.1 milijardu dolara je četvrti po veličini ugovor o izgradnji ureda u SAD-u u posljednjih 20 godina. Jedna od mnogih grana koju je pandemija poremetila su nekretnine, pa Google kupuje po niskim cijenama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više