Google od sada nudi automatizirano brisanje prikupljenih podataka. Možda je to dovoljno dobar lijek za paranoju

Korisnici mogu birati automatsko brisanje podataka nakon tri ili 18 mjeseci

ZADNJA IZMJENA: svi 2, 2019
Foto: Pixabay

Google je, kao što svi već znamo, ozloglašen po čuvanju i prikupljanju ekscesivne količine podataka, koja se u svakom trenu može pregledati unutar postavki korisničkog računa. Međutim, Google sada uvodi način s kojim se ti podaci mogu pomalo kontrolirati. Ako ste ikada otvorili tu sekciju, mogli ste vidjeli sve lokacija na kojima ste bili, sve stranice koje ste otvorili preko Chromea i ako recimo imate Googleov pametni zvučnik, preslušati sve glasovne komande koje ste mu rekli. Naravno, prvi poriv koji čovjek u tom trenu dobije jest mahnito brisanje svakog pojedinog unosa, no to može biti vrlo mukotrpan posao, budući da je količina podataka ogromna.

Ako se pak odlučite Googleu zabraniti prikupljanje tih podataka, gubite neke od naprednijih funkcionalnosti, poput automatiziranog nuđenja preporuka za restorane, idealnog vremena za kretanje na posao i sličnog. Kao nekakvo kompromisno rješenje, Google od sada nudi automatizirano brisanje tih podataka nakon tri ili 18 mjeseci, a ako odaberete jednu od tih opcija, usput će se obrisati i svi stari pohranjeni podaci, otkako ste izraditi svoj korisnički račun.

Preciznost preporuka ovisi o opciji brisanja

U slučaju da uključite automatsko brisanje, i dalje ćete moći koristiti neke od tih naprednijih funkcija, no s manjom preciznošću. Google će jednostavno imati manje podataka na kojima može temeljiti preporuke, stoga će opcija brisanja nakon tri mjeseca biti najnepreciznija, dok će ona brisanja nakon 18 mjeseci biti nešto bolja.

Trenutačno je moguće izbrisati podatke o lokaciji, posjećenim internetskim stranicama i aktivnosti unutar aplikacija. Dakle, uključena je povijest pregledavanja u Chromeu, a trebale bi se prestati i pojavljivati notifikacije o novim mjestima u gradu koja bi vas mogla zanimati.

Za sada, još hrpa podataka nije uključena u opciju automatskog brisanja, među koje spadaju glasovne naredbe Googleovom asistentu. Povijest pregledavanja i pretraživanja na Youtubeu također nije podržana, no logično je za očekivati se da će i ti podaci moći automatizirano brisati.

Ivan Luzar
Telegram autor
1701 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program