Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Google, reklo bi se po njihovoj godišnjoj I/O konferenciji, ima dobre planove za nastavak digitalne dominacije

Možda najzanimljivije od svega, Google je instalaciju aplikacija otjerao u prošlost

MOUNTAIN VIEW, CA - MAY 18: Google CEO Sundar Pichai speaks during Google I/O 2016 at Shoreline Amphitheatre on May 19, 2016 in Mountain View, California. The annual Google I/O conference is runs through May 20.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Na jučerašnjoj I/O konferenciji predstavljeni su vrlo ambiciozni projekti kojima je Google pokazao kako nema nikakvu namjeru konkurenciji prepustiti prednost u glavnim tehnološkim tredovima – umjetnoj inteligenciji i povezanoj komunikacijskoj tehnologiji te virtualnoj stvarnosti. Prema svemu viđenom, granice se brišu, sve tehnologije se isprepliću, fokus je na sve pametnijim i sposobnijim mobilnim platformama, a Google postaje vaš osobni asistent.

1. Google planira postati osobni asistent

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai ovogodišnju I/O konferenciju je otvorio predstavljanjem nove generacije Googleovog Assistenta. Sustav je ustvari znatno unaprijeđena Google Now aplikacije, sada s puno većim naglaskom na komunikaciju nego na tražilicu. Tijekom demostracije, Pichai je pitao Assistenta koji se filmovi prikazuju u kinima, naglasio da u kino želi povesti djecu i kupio karte bez izlaženja iz aplikacije.

Google ponovno želi promijeniti način na koji koristimo internet, a Pichai je na konferenciji izjavio da budućnost interneta vidi kao ambijentalno iskustvo koje će prerasti sve uređaje.

2. Googleov ekosustav virtualne stvarnosti

Na konferenciji je predstavljena nova mobilna platforma virtualne stvarnosti. Zove se Daydream i napravljena na Android N operativnom sustavu, što znači da Google neće ući u utrku s VR sustavima koji se temelje na PC-ju poput HTC Vivea i Oculus Rifta.

Daydream nudi korisnicima cijeli ekosustav virtualne stvarnosti – osim što su napravili VR verzije vlastitih aplikacija You Tube, Street View, Google Play Store, Play Movies, Google Photos, u pripremi su aplikacije ostalih kompanija, primjerice The New York Timesa, HBO-a, Netflixa i drugih.

Nagađalo se da će Google na konferenciji predstaviti i kvalitetniju hardversku opciju za virtualnu stvarnost kojom bi konkurirao Facebookovom dosta skupom Oculus Riftu ili HTC Viveu, no Google se odlučio na drugačiji pristup.

Iako će biti dosta napredniji od Cardboarda i imati kontrolere za navigiranje po svijetu virtualne stvarnosti, i dalje neće biti samostalan uređaj nego će se oslanjati na pametni telefon. Drugi detalji, poput dizajna i cijene, nisu poznati, no mediji nagađaju da bi headset mogao biti u cjenovnom rangu Samsung Geara, odnosno negdje oko 99 dolara.

3. Allo je izravan napad na Facebook Messenger

Nova aplikacija za komunikaciju zvat će se Allo, napravljena je isključivo za mobilne platforme i snažno se oslanja na umjetnu inteligenciju. Uz uobičajene funkcije za dopisivanje poput emojija i slanja fotografija i slično, nova aplikacija predviđa opciju promjene veličine slova i najvažnije od svega, ima integriranog Googleovog Assistenta.

Drugim riječima,Google želi da Allo bude pametnija od Facebookovog Messengera, odnosno analizirat će i razumijeti kontekst razgovora i na temelju toga predlagati potencijalne odgovore ili nuditi interakciju s drugim aplikacijama.

Drugim riječima, aplikacija će nastojati predvidjeti sve potrebe korisnika, a sve informacije kojima se pristupalo preko tražilice sada žele dovesti unutar aplikacije za dopisivanje. Ugrađena je end to end enkripcija, što je sada već očito postao standard, a imat će funkciju slanja privatnih notifikacija i poruka koje se samouništavaju.

4. Pripremili su i odgovor na Apple Face Time

Osim Allo, na konferenciji je predstavljena još jedna aplikacija za komunikaciju – Duo. Ovo je zapravo aplikacija za video – komunikaciju, nešto poput Appleovog Face Time, samo napredniju i s nekoliko novih korisnih funkcija.

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

Sudeći prema viđenom, aplikacija će biti vrlo jednostavna za korištenje, radit će usključivo na mobilnoj platformi, a predviđena je funkcija Knock Knock koja omogućava primatelju poziva preview pozivatelja i uvid u ono što se oko pozivatelja događa. Google je obećao da će obje aplikacije za komunikaciju, Allo i Duo lansirati za iOS i Android već ovoga ljeta.

5. Google Home postaje centar pametnog doma

Google je pripremio hibrida između pametnog zvučnika i osobnog asistenta Google Home. Za razliku od Amazonovog pametnog zvučnika Echo, radit će s nekoliko uređaja u različitim prostorijama.

Android N još uvijek nema ime, ali na konferenciji je prikazana nova beta verzija. Osim podijeljenog zaslona, Android N će biti puno bolja platforma za mobilne igre, zahvaljujući funkcijama za optimizaciju baterije.

6. Evolucija Androidovih nosivih gadgeta

Na konferenciji je najavljena evolucija Androidovih nosivih gadgeta, odnosno najveća nadogradnja u dvije godino otkako je lansirana platforma. Android Wear 2.0. bit će dostupan najesen i trebao bi mnogo samostalniji i manje ovisiti o pametnim telefonima, prepoznavat će kada se korisnika bavi nekom fizičkom aktivnošću i automatski pokrenuti praćenje.

7. Instaliranje aplikacija odlazi u prošlost

Google je prestavio prilično genijalnu inovaciju – Instant Apps, odnosno aplikacija koje će raditi bez da ih prethodno morate instalirati na svoje uređaje. Umjesto instalacija, pametni telefon će sam povući sve što mu je potrebno za rad aplikacije s interneta, a posebno dobra vijest je što će Instant Apps osim na novom operativnom sustavu Andorid N raditi i na ranijoj verziji Android 4.1 Jellybean.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više