Tsipras se na Twitteru žali na nove uvjete koje su mu kreditori postavili ako želi pomoć

Uvjeti su stigli neposredno prije njegova sastanka s predstavnicima EU i MMF-a

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2015

Grčki su vjerovnici vladi predali revidirane uvjete sporazuma, kazuju tajni izvori. Novi uvjeti dolaze nakon što je grčki premijer Aleksis Tsipras izrazio nevjericu time što njegovi vlastiti prijedlozi promjena nisu bili tako dobro prihvaćeni.

Tsipras se ovaj tjedan treba sastati s čelnicima triju institucija, predsjednikom Europske središnje banke Marijem Draghijem, predsjednicom Međunarodnoga monetarnog fonda Christine Lagarde i predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom. Ministri financija trebali bi se sastati najkasnije u srijedu, obzirom da je rok za isplatu duga MMF-u 30. lipnja. “Ima još mnogo posla za obaviti. Još nismo završili”, kazao je nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

Tsipras negoduje i na društvenim mrežama

Tsipras je svoje negodovanje podijelio i na Twitteru. “Ponovno odbijanje jednakih mjera od strane nekih institucija još se nije dogodilo, ni u Irskoj ni u Portugalu”, napisao je Tsipras u jednom tvitu. “Čini se da ovakvo čudno stajalište znači da ne postoji interes za dogovorom ili za podržavanjem posebnih interesa”, dodao je u drugom tvitu.

Čitava je situacija između Grčke i njezinih kreditora uvelike utjecala i na grčku burzu. Indeks atenske burze pao je za 3,7 posto, dok je vrijednost dvogodišnjih državnih obveznica porasla 21,7 posto.

MMF ne prihvaća veće poreze za bogate

Ono što su Grci predložili bilo je uklanjanje prijevremenih mirovina, podizanje poreza na promet i povećanje poreza na srednja i visoka primanja, kao i nove poreze za tvrtke koje imaju godišnji prihod viši od petsto tisuća eura. MMF, pak, ne prihvaća mjere za veće oporezivanje bogatih te inzistira na općim porezima za sve, kazao je grčki ministar rada Panagiotis Skourletis.

Barbara Duvnjak
Telegram autor
546 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program