Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Grimes je prodala svoje digitalne umjetnine. Zaradila je 5,8 milijuna dolara u 20 minuta

Riječ je o trgovanju NFT-ovima, digitalnim tokenima nalik kriptovalutama

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 09: Grimes attends 2019 Roc Nation THE BRUNCH on February 9, 2019 in Los Angeles, California.   Vivien Killilea/Getty Images for Roc Nation /AFP (Photo by Vivien Killilea / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: AFP

Glazbenica i umjetnica Grimes zaradila je 5,8 milijuna dolara u manje od 20 minuta nakon što je prodala svoju kolekciju digitalnih umjetničkih djela na platformi WarNymph koja služi za trgovanje kriptovalutom NFT. U proteklih nekoliko tjedana, non-fungible tokens, skraćeno NFT, postali su sve popularniji token čije je tržište vrjednije od 250 milijuna dolara.

NFT doživljava pravu eksploziju u vrijednosti. Prošloga tjedna, kolekcionar je prodao video duljine desetak sekundi za 6,6 milijuna dolara, koji je u listopadu kupio od umjetnika Beeplea za 67.000 dolara. Spomenimo da je Beeple također sasvim dobro zaradio. Prošle godine je na trgovini Nifty Gateway prodao umjetnina za preko 3,5 milijuna dolara. Investicije u NFT skočile su za 299 posto tijekom 2020. godine, a streloviti rast u popularnosti podsjeća na rast vrijednosti Bitcoina, koji usput rečeno, i dalje raste u vrijednosti.

Dok god postoji interes, vrijednost će im rasti

No, što je uopće NFT? Kupnjom NFT-a kupci dobivaju vlasništvo nad nekim digitalnim dobrom, najčešće nad slikom, animacijom ili videom, u obliku jedinstvenog digitalnog tokena koji živi na blockchainu. NFT omogućuje kupcima podržavanje umjetnika, dok kupci dobivaju i par stvari zauzvrat.

Ipak, ne radi se o umjetninama koje se mogu objesiti na zid ili posuditi nekoj galeriji, no kako piše The Verge, kupci mogu dobiti pravo na hvaljenje da su vlasnici legendarnih memeova poput Nyan Cata ili pak nečega što je izradila Grimes. Inače, autor Nyan Cata je zaradio preko 600.000 dolara.

Međutim, NFT-ovi su i spekulativna imovina, a s vremenom se pojavilo nekoliko digitalnih trgovina na kojima se može trgovati njima. Dakle, dok god postoji interes za NFT-om, postajat će i trgovanje, stoga je i za očekivati da im može rasti i vrijednost.

U NFT su uključeni i svjetski brendovi

NFT je dakle digitalna imovina, koja je nedjeljiva, stoga se ne može razbiti na manje dijelove, kao što se mogu kriptovalute. Niti jedan NFT nije sličan drugome. Karakterizira ih njihova jedinstvenost, kao i autentičnost. Praktički rečeno, jedan NFT je jedinstvena digitalna kolekcionarska imovina, koja se ne može duplicirati. Budući da su svi zapisi o trgovanju NFT-om javni i dostupni na blockchainu, u svakom trenutku može se provjeriti povijest trgovanja, sve do trenutka kada je autor stvorio svoje djelo, te tko je trenutni vlasnik tog NFT-a.

NFT može biti nekakva umjetnina poput videa ili slike, no može biti i nešto poput digitalne kolekcionarske kartice, virtualne imovine ili jedinstvenog digitalnog lika. I svjetski brendovi poput Nikea, NBA i Louisa Vuittona počeli su stvarati proizvode bazirane na NFT-u. Stranica za trgovanje NFT-ovima Crypto Slam tvrdi kako su najpopularniji brendovi kojima se trguje NBA Top Shot, Crypto Punks i Street Fighter.

Trenutno su najpopularniji NBA Top Shotovi, koji su prodani za 270 milijuna dolara. Riječ je o jedinstvenim video isječcima najboljih dijelova utakmica NBA lige. Noviji NFT-ovi, poput Street Fightera stvorenog prije tjedan dana, već su u deset najpopularnijih NFT-ova kojima se trguje. Street Fighter je ustvari kolekcija digitalnih kolekcionarskih sličica koja se bazira na likovima iz istoimene arkadne igre iz 1987. godine.

NFT se ne može duplicirati

Za kupnju NFT-ova, kupci moraju koristiti digitalne valute poput Ethereumova Ethera (ETH) ili World Asset eXchange (WAX). ETH je jedna od popularnijih valuta za kupnju NFT-ova, no svaka platforma bira u kojoj će se valuti kupovati ta digitalna imovina koju prodaje. U slučaju WAX-a, on je popularniji za kupnju NFT-ova baziranih oko virtualnih likova i video igara.

No, kako uopće NFT-ovima raste vrijednost? Kao i u slučaju Bitcoina, NFT-ovi su limitirani, a tokeni se ne mogu duplicirati. Bitan faktor je i autentičnost, budući da se svaki NFT, budući da se nalazi na blockchainu, može pratiti do osobe koja ga je izradila. Zbog toga, vlasnici NFT-a mogu lako provjeriti njihovu autentičnost i jedinstvenost, te znati da zaista imaju jedinu kopiju tog NFT-a.

NFT-ovi se također ne mogu uništiti niti obrisati, kao što se ne mogu dijeliti ili kopirati. Token jednostavno postoji na svojoj platformi, koja je pohranjena na blockchainu. Nonfungeable.com piše kako se broj kupaca NFT-ova povećao za 66 posto u 2020. godini, te da je vrijednost tržišta porasla sa 63 milijuna dolara na preko 250 milijuna dolara.

Grimes nije jedina koja se bavi NFT-om

Prodaja djela Grimes je privukla veliku pozornost. Među njima je jedno djelo koje prikazuje bebu koja brani Mars, koja je prodana za 300.000 dolara unutar 10 minuta. NFT imena “Newborn 2” je već vraćen na tržište, a kupac za njega sada traži 2,5 milijuna dolara. Internet je naravno špekulirao kako se u djelu radi o djetetu koje Grimes ima s Elonom Muskom, unatoč toga što je Grimes bebu u umjetničkom djelu opisala kao “božicu Neo-Genesis”.

 

Grimes svoja dijela prodaje na platformi Nifty Gateway, a koautor njenih umjetnina je njen brat Mac Boucher, s kojim je već ranije surađivala. Većina dijela Grimes prikazuju bebu s krilima u svemiru, a neka djela sadrže i glazbu. Primjerice, umjetnina “Zemlja”, sadrži neobjavljenu pjesmu “Ærythe”, dok “Mars” sadrži “Mars Theme”.

Grimes je istaknula kako dio zarade planira donirati neprofitnoj organizaciji Carbon 180, kojoj je cilj smanjiti generiranje ugljičnog dioksida. Tim donacijama Grimes kani spriječiti jedan od većih problema NFT-ova i sličnih blockchain tehnologija – užasno neefikasno trošenje električne energije. Inače, uz Grimes, oko prednosti investiranja u NFT oglasio se i investitor Mark Cuban, dok se u prodaji NFT-ova okušala i glumica Lindsay Lohan, koja je prodala jedan NFT za 59.000 dolara.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu