Hanfa javlja kako i dalje ne dopuštaju trgovanje dionicama 8 Agrokorovih tvrtki; traže da objave godišnja izvješća

Riječ je o Ledu, Zvijezdi, Žitnjaku, Tisku, PIK-u Vinkovci, Belju, Vupiku i Jamnici

ZADNJA IZMJENA: svi. 16, 2017
Foto: PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naredila je Zagrebačkoj burzi da nastavi s privremenom obustavom trgovanja dionicama 8 tvrtki iz sastava Agrokora. Od Leda, Zvijezde, Žitnjaka, Tiska, PIK-a Vinkovci, Belja, Vupika i Jamnice Janfa traži da javno objave godišnja izvješća za 2016. zajedno s revizorskim izvješćima, a traže i izvješća za prvo tromjesečje ove godine.

U rješenjima koje su Hanfa i Zagrebačka burza objavile na svojim internetskim stranicama, pojašnjava se kako je ovih 8 tvrtki izvijestilo da će, na zahtjev izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, održati izvanredne glavne skupštine na kojima će odabrati novog revizora. On bi bi trebao u roku sedam tjedana provesti revizije njihovih izvješća za 2016. godinu. Zato, kažu, izvješća nisu mogla biti javno objavljena u zakonskom roku, do 30. travnja.

Najavili su i da će izvješća objaviti zajedno s polugodišnjim izvješćem, do 30. srpnja. Podsjeća se i da je Agrokor krajem travnja objavio da je u preliminarnim provjerama utvrđeno “da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Grupe”, te je dioničare pozvao da se “ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene, a situacija primjereno razjašnjena”.

‘Privremena obustava u svrhu zaštite ulagatelja’

Stoga je Agencija prije dva tjedna, 2. svibnja, naredila privremenu obustavu trgovanja dionicama tih osam tvrtki na Zagrebačkoj burzi do 15. svibnja, odnosno do kada su se trebale održati glavne skupštine dioničara svih tih tvrtki te kako bi se, objavili su tada iz Hanfe, “prikupila dodatna očitovanja relevantnih osoba”.

Glavne skupštine su održane, za novog revizora sve su tvrtke izabrale PriceWaterhouseCoopers, no u novim rješenja iz Hanfe navode kako je Agencija ocijenila “da u konkretnom slučaju nije moguće osigurati zaštitu ulagatelja i redovito i pravilno trgovanje dionicama” te “nije otklonjena mogućnost utvrđenja određenih materijalnih odstupanja između prikazanog i stvarnog stanja financijskog položaja i uspješnosti poslovanja”.

“Stoga je Agencija ocijenila da je u svrhu zaštite ulagatelja i osiguravanja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu potrebno privremeno obustaviti trgovanje dionicama izdavatelja do kraja sljedećeg trgovinskog dana nakon dana kada izdavatelji izvrše svoju obvezu objave javnosti godišnjeg izvještaja za 2016. godinu (…) zajedno s revizorskim izvješćem i tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2017. godine”, zaključuje se u rješenjima Hanfe.