Biznis & tech

Helikopter Ingenuity preživio je prvu hladnu noć na Marsu. Sada se sprema za prvi let

Prvi let helikoptera bi se mogao dogoditi oko 11. travnja

FOTO: NASA

Helikopter Ingenuity je samo nekoliko dana udaljen od svog prvog leta, koji će ako se sve odvije po planu, postati prvi motorizirani let na nekom drugom planetu. Kako smo pisali, helikopter je ispušten iz rovera Perseverance na površinu Marsa, što je bilo poprilično izazovno, no izazovnije je bilo preživjeti hladnu noć na Marsu.

Nakon poprilično neizvjesne noći na Marsu, stigla je potvrda na NASA-inom službenom Twitter profilu: helikopter Ingenuity je preživio prvu noć. “Živ i zdrav na površini! Helikopter je preživio svoju prvu noć, što je veliki korak na crvenom planetu, gdje se temperature na površini spuštaju na -90 stupnjeva Celzijusa. Prvi pokušaj leta će se dogoditi nakon 11. travnja”, napisali su iz NASA-e.

Konačni cilj je letjeti 300 metara

Nakon što je helikopter ispušten na površinu Marsa, rover Perseverance se morao što brže izmaknuti iznad njega, kako bi njegove solarne ćelije na rotoru mogle dobiti sunčevu energiju što prije. Od trenutka slijetanja 18. veljače, pa sve do tog izmicanja, Ingenuity je svu svoju električnu energiju crpio s Perseverancea.

Helikopter teži 1,8 kilograma, a svaki od njegovih rotora dug je oko jedan metar. U malenom trupu nalaze se gotovo sve njegove komponente, uključujući i upravljačke sklopove, te grijače koji omogućuju preživljavanje na tako niskim temperaturama.

NASA je za Ingenuity planirala pet zasebnih letova, od kojih je prvi najlakši i sastoji se od polijetanja, lebdenja i slijetanja, dok je onaj peti najkompleksniji i sadrži let od 300 metara. Cilj Ingenuityjeve misije je dokazati kako je moguće letjeti u iznimno rijetkoj atmosferi poput one na Marsu, što bi u budućnosti mogao postati jedan od bitnijih načina planetarnih istraživanja. NASA je uz taj cilj htjela i provjeriti koliko su joj efikasni grijači za takve robote, što je sasvim očito, prošlo vrlo uspješno.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu