Biznis & tech

HGK privremeno ukida plaćanje članarina za tvrtke koje su pogođene novim protuepidemijskim mjerama

Odluka vrijedi do 31. prosinca

09.11.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije najavljen je projekt Zajednice nakladnika i knjizara HGK "Knjiga svima i svuda". Predsjednik HGK Luka Burilovic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora privremeno je ukinula obvezu plaćanja članarina za čitav niz djelatnosti koje će biti pogođene protuepidemijskim mjerama koje na snagu stupaju noćas u ponoć. Odluka vrijedi do 31. prosinca. Odnosi se na gradski i prigradski prijevoz i ostali kopneni prijevoz putnika, ugostiteljstvo, izvođačke djelatnosti i umjetničko stvaralaštvo, kockanje i klađenje, rad sportskih klubova i centara te ostale zabavne i rekreativne djelatnosti ograničene novim mjerama.

„Svi smo zajedno u ovome i svi moramo podnijeti teret u balansiranju između zdravlja ljudi i zdravlja gospodarstva. Neophodno je učiniti sve da pogođene djelatnosti mogu što lakše nastaviti poslovati i zapošljavati kada kriza završi,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, stoji u priopćenju iz HGK-a.

HGK državi predlaže dodatne korake

Povodom posljednjih mjera, Komora je apelirala da država na sebe preuzme najveći teret, bez obzira na posljedice na javne financije. HGK je predložila i ponovno uvođenje moratorija na ovrhe i ovrhe porezne uprave te moratorije na otplatu bankarskih kredita, dodaje se u priopćenju poslanom medijima.

“HGK je i u ožujku, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukinula obvezu plaćanja članarine tvrtkama kojima je bilo ograničeno poslovanje na razdoblje od tri mjeseca”, stoji na kraju priopćenja.

Nastavite čitati