Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech HNB objavio: dug opće države pao na 70,4 posto BDP-a, lani je bio na 81,5 posto

Već šesto tromjesečje zaredom nastavlja padati

18.07.2022.,Sveta Nedelja - U Hrvatskoj kovnici novca pocela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica. Dogadjaju su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i direktor Hrvatske narodne banke Boris Vujcic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Udio duga opće države u BDP-u na kraju rujna 2022. iznosio je 70,4 posto, što je 11,1-postotni bod manje nego na kraju rujna 2021., čime je nastavljen trend pada tog udjela započet u drugom lanjskom kvartalu, izvijestili su u petak iz HNB-a. U odnosu, pak, na kraj drugog tromjesečja, udio duga u BDP-u krajem rujna bio je za 2,7 postotnih bodova niži.

“Promatrano u odnosu na godišnji BDP, udio duga u BDP-u već šesto tromjesečje zaredom nastavlja padati i čak bilježi manju vrijednost od one iz prvog tromjesečja 2020., to jest trenutka prije pojave negativnih efekata pandemije bolesti covid-19.

Smanjio se za 11,1 posto

Ukupni dug na kraju rujna 2022. iznosio je 70,4 posto BDP-a, dok je na kraju rujna prethodne godine taj udio iznosio 81,5 posto, što je smanjenje od 11,1 postotnog boda na godišnjoj razini”, navedeno je u priopćenju HNB-a.

Dug opće države na kraju rujna ove godine dosezao je 344,2 milijarde kuna, što je za 1,3 milijarde kuna ili 0,4 posto manje nego godinu dana ranije. No, u odnosu na kraj drugog tromjesečja, taj dug je krajem rujna bio za 0,5 milijardi kuna ili 0,1 posto veći.

“Pad duga na godišnjoj razini uzrokovan je kombinacijom pada inozemnog duga za 8,1 milijardu kuna ili sedam posto, te porasta unutarnjeg duga za 6,9 milijardi kuna ili tri posto”, navedeno je u priopćenju HNB-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više